Ādolfs Krauklis

Vikipēdijas lapa
Ādolfs Krauklis
Ādolfs Krauklis
Personīgā informācija
Dzimis 1937. gada 25. martā
Valsts karogs: Padomju Savienība Gluhovka, Holmas rajons, Krievijas PFSR, PSRS (tagad Karogs: Krievija Krievija)
Miris 2006. gada 25. novembrī (69 gadi)
Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Tautība latvietis
Zinātniskā darbība
Zinātne ģeogrāfija
Darba vietas Sibīrijas un Tālo Austrumu ģeogrāfijas institūts
Latvijas Universitāte
Alma mater Latvijas Valsts universitāte

Ādolfs Krauklis (dzimis 1937. gada 25. martā Holmas rajonā Krievijas PFSR; miris 2006. gada 25. novembrī Rīgā) bija latviešu ģeogrāfs, ainavu ekologs un augstskolas pasniedzējs, habilitētais ģeogrāfijas zinātņu doktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis (1993) un Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pasniedzējs, profesors. Viens no Latvijas Dabas fonda dibinātājiem.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1937. gada 25. martā Holmas rajona Gruhovkā Krievijas PFSR[1] (šajā laikā Holmas rajons ietilpa Kaļiņinas apgabalā). 1961. gadā beidza studijas Latvijas Valsts universitātes Ģeogrāfijas fakultātē. Aizsāka ainavu pētniecību Latvijā, pārcēlās uz dzīvi Irkutskā Sibīrijā, kur gandrīz 30 gadus strādāja PSRS Zinātņu akadēmijas Sibīrijas nodaļas Sibīrijas un Tālo Austrumu ģeogrāfijas institūtā un ainavu ekoloģijas jomā izvirzījās starp pasaules vadošajiem pētniekiem.[2] 1968. gadā ieguva ģeogrāfijas zinātņu kandidāta grādu, bet 1979. gadā doktora grādu.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1991. gada atgriezās Latvijā. No 1993. līdz 2003. gadam Ā. Krauklis bija Latvijas Ģeogrāfijas biedrības prezidents, viņš tiek uzskatīts par izcilāko 20. gadsimta otrās puses latviešu ģeogrāfu.[3]

Miris 2006. gada 25. novembrī.

Piemiņa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2012. gada martā notika IV Latvijas Ģeogrāfijas kongress, kura plenārsēde bija veltīta Ā. Kraukļa darbībai un devumam zinātnē, atzīmējot zinātnieka 75 jubileju.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]