Ērgļu apakšdzimta

Vikipēdijas lapa
Ērgļu apakšdzimta
Aquilinae (Gadow, 1893)
Vainagērglis (Stephanoaetus coronatus)
Vainagērglis (Stephanoaetus coronatus)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlasePutni (Aves)
KārtaVanagveidīgie (Accipitriformes)
DzimtaVanagu dzimta (Accipitridae)
ApakšdzimtaĒrgļu apakšdzimta (Aquilinae)
Ērgļu apakšdzimta Vikikrātuvē

Ērgļu apakšdzimta (Aquilinae) ir vanagu dzimtas (Accipitridae) apakšdzimta. Šajā apakšdzimtā ir 38 mūsdienās dzīvojošas plēsīgo putnu sugas, kas tiek iedalītas 10 ģintīs.[1][2] Vēl nesenā pagātnē ērgļu apakšdzimtas sugas tika sistematizētas klijānu apakšdzimtā (Buteoninae), līdz 21. gadsimta sākumā saskaņā ar DNS pētījumiem vanagu dzimtā ir veiktas ievērojamas sistemātikas izmaiņas.[2][3] Joprojām daudzas sugas nav molekulāri pārbaudītas un kopējā vanagu grupas sistemātika līdz galam nav atrisināta.[2]

Kopīgās īpašības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ērgļu apakšdzimta ir viena no lielākajām vanagu dzimtas apakšdzimtām. Lielākā daļa sugu pieder 4 ģintīm — ērgļu (Aquila), Āzijas vanagērgļu (Nisaetus), Amerikas vanagērgļu (Spizaetus) un vanagērgļu (Hieraaetus) ģintīm. Šīs grupas sugas sastopamas visā pasaulē, izņemot Antarktīdu. Visiem ērgļiem ir apspalvotas kājas, kas tos atšķir no pārējām vanagu dzimtas sugām.[2] Šīs grupas sugas ir arī vienas no lielākajām vanagu dzimtā.

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «IOC World Bird List: Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors, 2020». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020. gada 24. aprīlī. Skatīts: 2020. gada 23. martā.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Phylogeny of eagles, Old World vultures, and other Accipitridae based on nuclear and mitochondrial DNA
  3. 3,0 3,1 3,2 TiF Checklist: ACCIPITRIMORPHAE: Vultures and Hawks
  4. «The taxonomy, status and conservation of serpent eagles (Circaetnae) and booted eagles (Aquilinae)». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 7. martā. Skatīts: 2014. gada 1. decembrī.
  5. «Stepes ērglis». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2015. gada 8. aprīlī. Skatīts: 2014. gada 28. novembrī.