Ļeņingradas apgabals

Vikipēdijas lapa
Ļeņingradas apgabals
Ленинградская область
—  apgabals  —
Viborgas pils
Viborgas pils
Viborgas pils
Flag of Ļeņingradas apgabals
Karogs
Coat of arms of Ļeņingradas apgabals
Ģerbonis
Novietojums KrievijāNovietojums Krievijā
Oficiālā valoda krievu valoda
Valsts Karogs: Krievija Krievija
Federālais apgabals Ziemeļrietumu federālais apgabals
Centrs Sanktpēterburga (neietilpst apgabalā)
Administratīvais iedalījums
Platība 
 - Kopā 83 908 km²
Iedzīvotāji (2014)
 - Kopā 1 762 488
 - Blīvums 21/km²
 - Etniskais sastāvs krievi (92,7 %)
Mājaslapa: lenobl.ru
Ļeņingradas apgabals Vikikrātuvē

Ļeņingradas apgabals (krievu: Ленинградская область) ir Krievijas Federācijas apgabals tās ziemeļrietumu daļā pie Baltijas jūras un pie valsts robežas ar Igauniju un Somiju.

Apgabals ietilpst Krievijas Ziemeļrietumu federālajā apgabalā, kur tas robežojas ar Karēliju ziemeļaustrumos, Vologdas apgabalu austrumos, Novgorodas apgabalu dienvidos un Pleskavas apgabalu dienvidrietumos. Ļeņingradas apgabala centrs ir Sanktpēterburga, kas nav šī apgabala daļa.

Lielākā daļa apgabala iedzīvotāju ir krievu tautības (92,7 %). Apgabala austrumu daļā saglabājušies daži tūkstoši Ingrijas pamatiedzīvotāju vepsu. Pēc reliģiskās pārliecības — pareizticīgie (55,1%), reliģiozi, bet nepieder kādai reliģijai (20%), ateisti (8%).

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Caur apgabala teritoriju vēsturiski gāja ceļš no varjagiem uz grieķiem, un Vecā Ladoga bija pirmā Rurika rezidences pilsēta. Vēlākos gadsimtos par šo somu, karēļu, ižoru, votu, vepsu un krievu apdzīvoto teritoriju cīnījās Zviedrijas un Krievijas valstis, līdz Lielā Ziemeļu kara laikā 1710. gadā Pēteris I šeit nodibināja Krievijas caristes jauno galvaspilsētu Sanktpēterburgu.

Apgabals izvietojās Pēterburgas guberņas teritorijā, bet tā ziemeļu rajoni un Viborgas pilsēta vēsturiski ietilpa Somijas lielhercogistes teritorijā. Šīs teritorijas Somija zaudēja Ziemas kara rezultātā. Ivangorodas apkārtne līdz 1945. gadam ietilpa Igaunijā. Pēc PSRS sabrukuma apgabals saglabāja Ļeņingradas apgabala nosaukumu.

Administratīvais iedalījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Administratīvi Ļeņingradas apgabals ir sadalīts 1 pilsētas rajonā (городской округ) un 17 rajonos (муниципальный район).

Pilsētas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ļeņingradas apgabalā ir 31 pilsēta:

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]