Žokļi (filma)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par filmu. Par citām jēdziena žokļi nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Žokļi
Oriģinālais
nosaukums
Jaws
Žanrs šausmu trilleris
Režisors Stīvens Spīlbergs
Producents
Scenārija autors
Galvenajās
lomās
Mūzika Džons Viljamss
Operators Bills Batlers
Montāža Verna Fīldsa
Izplatītājs Universal Pictures
Izdošana
  • 1975. gada 20. jūnijs
Ilgums 124 minūtes
Valsts Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Valoda angļu
Budžets 9 miljoni US$
Kopējie ienākumi 476,5 miljoni US$
Nākamā filma "Žokļi 2"
IMDb profils

"Žokļi" (angļu: Jaws) ir 1975. gada ASV šausmu trillera filma, kuras režisors ir Stīvens Spīlbergs. Filma balstīta uz Pītera Benčlija bestselleru, kura pamatā ir 1916. gada haizivju uzbrukumi pie Ņūdžersijas krastiem. Filma ieguva trīs Amerikas Kinoakadēmijas balvas.

Sižets[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Filmas darbība norisinās piecās dienās - Amitijas salā, kur atrodas neliela kūrortpilsēta. Šajā klusajā un saulainajā vietā notiek šausmīgi traģiski atgadījumi, kuri iesākas agrā rītā, kad vietējās policijas šefs Mārtins Brodijs (Rojs Šeiders) un viņa palīgs atrod krastā meitenes ķermeņa atliekas. Viņa bija kļuvusi par pirmo lielās baltās haizivs upuri, kas parādījusies Amitijas krastos. Ar katru dienu asinskārās haizivs upuru skaits pieaug. Policijas priekšnieks mēģina aizsargāt pludmales apmeklētājus no milzīgas haizivs, cenšoties slēgt pludmali, bet to var izdarīt tikai pilsētas valdība, kas to darīt nevēlas, jo no tūristiem tiek gūti lieli ienākumi. Policijas priekšnieks lūdz palīdzību drošsirdīgajam haizivju medniekam, Otrā pasaules kara veterānam, zvejniekam Kvintam (Roberts Šovs), kas ar savu kuģi dodas notvert un nogalināt haizivi-cilvēkēdāju. Bīstamajā jūras ekspedīcijā kopā ar Kvintu dodas arī Mārtins Brodijs un uz salu atbraukušais nacionālā okeanogrāfijas institūta eksperts Mets Hūpers (Ričards Dreifūss).

Galvenajās lomās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Balvas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Interesanti fakti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Ainai, kurā haizivs uzbrūk krātiņā sēdošajam Hūperam, zemūdens filmēšanas operatori Rons un Valērija Teilori, izmantoja dzīvu haizivi. Tā kā dzīvā haizivs bija daudz mazāka par mehānisko, tika izveidots mazāks krātiņš, kurā atradās maza auguma sieviete. Pirmsākuma variantā haizivij nebija jālaužas krātiņā, bet pēc tā, kad plēsoņa sāka lauzties krātiņā un tika uzņemti šie retie kadri, tika mazliet pārrakstīts scenārijs un šie skati tika pievienoti filmai.
  • Epizodiskās lomās piedalījušies arī Stīvens Spīlbergs (pludmales ainā, kur orķestrī viņš spēlēja klarneti) un Pīters Benčlijs (televīzijas reportieris, kas vada reportāžu no Amitijas salas).
  • Pēc filmas iznākšanas atsevišķu pludmaļu īpašnieki vērsās tiesā ar sūdzībām par pludmales apmeklētāju skaita samazināšanos.
  • Filmas darba nosaukums bija "Klusums ūdenī" (angļu: Stillness in the Water).
  • Mehānisko haizivs modeli, kas tika izveidots priekš filmas, filmēšanas laukumā sauca par "Brūsu". Šo faktu izmantoja animācijas filmas "Meklējot Nemo" veidotāji, kurā haizivi arī sauc Brūss.
  • Animācijas filmas "Haizivs stāsts" veidotāji, filmas sākumā izmantojuši populāro muzikālo tēmu no "Žokļiem", kas vienmēr skanēja plēsoņas uzbrukuma brīdī.

Turpinājumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]