Tupaks Šakurs

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no 2Pac)
Tupaks Šakurs
Šakurs 1996. gadā
Galvenā informācija
Dzimis Tupaks Amaru Šakurs
1971. gada 16. maijā
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ņujorka, ASV
Miris 1996. gada 13. septembrī
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Nevada, Lasvegasa, ASV
Žanri Hiphops · gangsteru reps
Nodarbošanās Reperis · mūzikas autors
Darbības gadi 1989–1996
Izdevēji Death Row · Interscope
Mājaslapa http://www.2pac.com/us

Tupaks Amaru Šakurs (dzimis Lesane Parish Crooks, 1971. gada 16. jūnijs – 1996. gada 13. septembris), pazīstams arī kā 2Pac un Makaveli, bija amerikāņu reperis. Viņš tiek plaši uzskatīts par vienu no visu laiku ietekmīgākajiem reperiem. Šakurs ir viens no visvairāk pārdotajiem mūzikas māksliniekiem, pārdevis vairāk nekā 75 miljonus ierakstu visā pasaulē. Liela daļa Šakura mūzikas ir atzīta par mūsdienu sociālo problēmu risināšanu, kas skāra pilsētas, un viņš tiek uzskatīts par aktīvisma pret nevienlīdzību simbolu.

Šakurs dzimis Ņujorkā vecākiem, kuri bija gan politiskie aktīvisti, gan Melnās panteras partijas biedri. Viņu audzināja viņa māte Afeni Šakura, 1984. gadā viņš pārcēlās uz Baltimoru un 1988. gadā uz Sanfrancisko līča apgabalu. Līdz ar debijas albuma 2Pacalypse Now izdošanu 1991. gadā viņš kļuva par Rietumkrasta hiphopa centrālo figūru ar savu apzināto repu. dziesmu teksti. Šakurs guva turpmākus kritikas un komerciālus panākumus ar saviem turpinājuma albumiem Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z... (1993) un Me Against The World (1995). Viņa dimanta sertificētais albums All Eyez On Me (1996), pirmais divkāršais albums hiphopa vēsturē, atteicās no saviem introspektīviem dziesmu tekstiem nepastāvīgam gangsta repam. Papildus savai mūzikas karjerai Šakurs guva ievērojamus panākumus arī kā aktieris ar galvenajām lomām filmās Juice (1992), Poetic Justice (1993), Above the Rim (1994), Bullet (1996), Gridlock'd (1997). un Gang Related (1997).

Savas karjeras vēlākajā daļā Šakurs tika nošauts piecas reizes Ņujorkas ierakstu studijas vestibilā un piedzīvoja juridiskas problēmas, tostarp ieslodzījumu. 1995. gadā Šakurs izcieta astoņus mēnešus cietumā par apsūdzībām seksuālā vardarbībā, taču tika atbrīvots, gaidot apelāciju par viņa notiesāšanu. Pēc atbrīvošanas viņš noslēdza līgumu ar Marionas "Suge" Knight leiblu Death Row Records un aktīvi iesaistījās pieaugošajā Austrumkrasta un Rietumkrasta hiphopa sāncensībā. 1996. gada 7. septembrī Šakuru četras reizes nošāva neidentificēts uzbrucējs apšaudē ar automašīnu Lasvegasā; viņš nomira sešas dienas vēlāk. Pēc viņa slepkavības Šakura draugs, kurš kļuva par sāncensi, Notorious B.I.G., sākumā tika uzskatīts par aizdomās turamo viņu publiskās ķildas dēļ, bet tika arī nogalināts citā apšaudē pēc sešiem mēnešiem 1997. gada martā, apmeklējot Losandželosu.

Šakura divkāršais pēcnāves albums Greatest Hits (1998) ir viens no diviem viņa izdevumiem — un viens no deviņiem hip hop albumiem —, kam Amerikas Savienotajās Valstīs ir piešķirts Diamond sertifikāts. Kopš Šakura nāves ir izdoti vēl pieci albumi, tostarp viņa kritiķu atzinīgi novērtētais pēcnāves albums The Don Killuminati: The 7 Day Theory (1996) ar skatuves vārdu Makaveli, un visi tie ir sertificēti ASV platīna statusā. 2002. gadā Šakurs tika iekļauts hiphopa slavas zālē. 2017. gadā viņš tika uzņemts Rokenrola slavas zālē savā pirmajā atbilstības gadā. Rolling Stone ierindoja Šakuru starp 100 visu laiku izcilākajiem māksliniekiem.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Agrā dzīve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tupaks Amaru Šakurs bija dzimis Īstharlemā, Ņujorkā.[1] Viņš tika nosaukts Inku virsaiša Túpac Amaru vārdā (Thupaq Amaru Quechua valodā). Viņa māte Afēnija Šakura bija Black Panther Party biedre 1960. un 1970. gados.

1984. gadā Šakurs ar māti pārcēlās uz Baltimoru. Divus gadus Šakurs studēja Paula Lorenca Dunbara augstskolā, tad viņam nācās pāriet uz citu skolu — Baltimor school of The Arts, kur viņš mācījās aktiermākslu un citas lietas. Skolā viņš bija populārākais jaunietis, jo viņam piemita lieliskas repošanas prasmes.

Viņam bija ļoti cieša draudzība ar Džadu Pinketu (šobrīd Vila Smita sieva). Viņu draudzība turpinājās līdz pat Šakura nāvei 1996. gadā. Dokumentālajā filmā Tupac: Resurrection Šakurs saka: "Jada is my heart. She will be my friend for my whole life". Džada Pinketa par Šakuru ir teikusi šādi: "One of my best friends. He was like a brother. It was beyond friendship for us. The type of relationship we had, you only get that once in a lifetime." Poēma ar nosaukumu Jada ir atrodama viņa grāmatā The Rose That Grew From Concrete, kurā arī ietilpst poēma Smitam The Tears in Cupids Eyes.

1988. gada jūnija Šakurs atkal pārvācās, tikai šoreiz uz Marinstiju, Kalifornijā, kur viņš apmeklēja Tamalpaisas Augstskolu. Viņš pievienojās Ensemble Theatre Company (ETC).

Repa karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šakura profesionālā repa karjera sākās agros 1990. gados, kad pirmo reizi tika izdots singls, kurā Tupaks repo ar Digital Underground. Vēlāk viņš izdeva savu pirmo solo albumu 2Pacalypse Now. Sākumā viņam bija grūtības izlaist albumu, bet vēlāk Teds Fīlds un Toms Vallijs no Interscope palīdzēja viņam to izdot.

Šakurs uzsvēra, ka viņa pirmais albums bija vērsts uz melnādaino cilvēku problēmām.

Viņa otrais albums Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. tika izdots 1993. gadā. Albuma lielāko daļu producēja Rendijs Volkers (2Pac`a tuvākais draugs tajā laikā), un Live Squad producēja divas dziesmas — Keep Ya Head Up un I Get Around. Diskā arī parādījās Shock G un Money-B no Digital Underground.

Thug Life[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1993. gadā Šakurs izveidoja grupu Thug Life, kuras dalībnieki bija labi Tupaka draugi — Big Syke, Macadoshis, viņa pusbrālis Mopreme Shakur un Rated R. Grupa izdeva savu pirmo un pēdējo albumu 1994. gada 26. septembrī, un tā nosaukums bija Thug Life Vol. 1. Grupa parasti izpildīja savus koncertus bez Šakura.

Vārdu Thug Life Šakurs izveidoja pēc savas dzīves. Thug Life saīsinājumā nozīmē — "The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody". Viņš paziņoja ka vārda "thug" izskaidrojums vārdnīcā neatbilst tam, kā viņš izmantoja šo vārdu. Ar šo vārdu viņš pieminēja tos, kuri ir dzimuši nabadzīgās ģimenēs un ir izdzīvojuši, un ir lepni ar to.

1994. gada novembra apšaude[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1994. gada 30. novembra naktī uz Šakuru šāva piecas reizes un aplaupīja Quad Recording Studios Manhatanā, Ņujorkā. Viņu sašāva divi vīrieši armijas formās. Viņš vēlāk pie apšaudes vainoja savu ciešo draugu reperi The Notorious B.I.G. un P. Diddy. Šakurs vainoja arī Rendiju Volkeru.

Tieši gadu pēc apšaudes, 1995. gada 30. novembrī, nogalināja Rendiju Volkeru.

2008. gada 28. martā L.A. Times atvainojās P. Diddy par viņa vainošanu 1994. gada notikumā.

1996. gada nāvējošā apšaude[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1996. gada 7. septembra naktī 2Pac devās uz Maika Taisona cīņu Lasvegasā MGM Grand viesnīcā. Pēc cīņas viesnīcā 2Pac un viņa miesassargi sakāvās ar Orlando Andersonu. Vēlāk 2Pac devās uz Suge Knight (2Pac ierakstu kompānijas pārstāvis un labs 2Pac draugs) Klubu 622 Lasvegasā ar melnu BMW 750i sedanu, un viņam sekoja daudzas miesassargu un viņa draugu (Outlawz) mašīnas.

Pulksten 22:55 pie sarkanās gaismas Šakurs atvēra logu, lai kāds fotogrāfs viņu nofotografētu. Apmēram no 23:00 — 23:05 policisti apturēja mašīnu par pārāk skaļas mūzikas spēlēšanu un par to, ka mašīnai nebija numurzīmes. Apmēram 23:10 viņi apstājās pie sarkanās gaismas uz "Flamingo Road" un "Koval Road" krustojuma. 23:15 blakus Šakura mašīnai piebrauca balts Cadillac, kuru vadīja vēl joprojām nezināma persona. Cadillac vadītājs attaisīja logu un pa to izbāza pistoli. Uz Šakuru raidīja apmēram 11 šāvienus, pašam Šakuram trāpīja 4 reizes, mašīnas vadītājam Suge Knight trāpīja vienu reizi galvā. Laimīgas sagadīšanās dēļ, Suge jau nākamajā dienā izlaida no slimnīcas.

Apšaudes izmeklēšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vēl joprojām policija neko ievērojamu par šo slepkavību nav atklājusi. 2Pac faniem un citiem ir teorijas par cilvēkiem, kuri varēja noslepkavot 2Pac. Daudzi uzskata, ka tas varēja būt Notorious B.I.G., kas kādreiz bija ļoti tuvs 2Pac draugs, bet pēc 1994. gada apšaudes, kad 2Pac tika sašauts, viņš vainoja Notorious B.I.G. par mēģinājumu viņu nogalināt.

Orlando Andersons arī ir iespējamo slepkavu sarakstā. Orlando bija Southside Crips līderis, bet tika nogalināts 1998. gadā apšaudē. Kādā L.A. Times rakstā tika teikts, ka kādi vārdos nenosaukti Southside Side Crips biedri ir teikuši, ka Notorious B.I.G. ir samaksājis Southside Crips, lai nogalinātu 2Pac.

Ir arī daudzas fanu teorijas, ka 2Pac vēl joprojām ir dzīvs. Visvairāk teorijas slēpjas viņa pēdējā studijas albumā The Don Killuminati: The 7 Day Theory. Kādā dziesmas sākumā 2Pac čukst "Shoulda Shot Me". Fani domā, ka tas ir attiecināms uz Suge Knight. Ir arī teorija par to, ka 2Pac varētu būt iekļauts "Witness Protection System".

Īsi pirms savas nāves 2Pac nomainīja savu vārdu uz Makjavelli, kas ir domāts kā Nikolo Makjavelli. Kad 2Pac bija cietumā 1994. gadā, viņš lasīja un izstudēja Makjavelli grāmatas, kurā viņš bija notēlojis nāvi 25 gados (kad 2Pac nogalināja, viņam bija 25 gadi) un atgriezās dzīvs pēc 18 gadiem. Ja 2Pac dara to, ko Makjavelli bija aprakstījis, tad viņam vajadzētu atgriezties 2014. gadā.

Ir ļoti daudzas šāda veida teorijas. Fani un citi šo teoriju atbalstītāji ir sarakstījuši grāmatu 2Pac Lives The Death of Makaveli / The Resurrection of Tupac Amaru (Volume 1), kas tika izdota 2005. gadā.

DVD ar nosaukumu Tupac: Asassination tika izdots 2007. gadā. Filmā rūpīgi izpēta apšaudi. Detaļas ir devis 2Pac miesassargs (un arī viņa draugs), kas tajā naktī apsargāja 2Pac.

Mantojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lai turpinātu 2Pac iesākto, viņa māte Afeni Šakura izveidoja "Shakur Family Foundation" (vēlāk nosaukums tika nomainīts uz "Tupac Amaru Shakur Foundation" jeb TASF). Centrs tika atvērts 2005. gada 11. jūnijā Stone Mountain, Džordžijas štatā. 2003. gada 14. novembrī iznāca dokumentāla filma par 2Pac dzīvi, filmas nosaukums ir Tupac:The Ressurection. Filma bija nominēta 2005. gada Akadēmijas balvai. 2006. gadā iznāca Šakura 6. pēcnāves albums. Pēc cilvēku aptaujām 2Pac ir vēl joprojām vispopulārākais cilvēks hip-hop industrijā un viens no populārākajiem visā mūzikas industrijā. Plānots, ka 2008. gadā iznāks septītais Šakura pēcnāves albums. Neilgi pēc Tupaka nāves kādā Mobb Deep koncertā Ņujorkā visi fani ir klieguši "Makjavelli", stāsta Cormega. Daudzi citi mūziķi ir izpildījuši Tupaka dziesmas un pat paši sarakstījuši viņam dziesmas.

Pagodinājumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 2002. gadā Šakurs tika iekļauts "Hip Hop Hall of Fame" sarakstā.
  • 2003. gadā VH1 topā "22 Greatest MCs" Šakurs tika iebalsots 1. vietā
  • Žurnāla Vibe aptaujā "the greatest rapper of all time" Šakuru iebalsoja 1. vietā.

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Studijas albumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēcnāves albumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Labāko hitu izlases[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Citi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Singli kas iekļuvuši Billboard Top 10[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Filmas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Papildus hip hopa superzvaigznes karjerai, 2Pac ir parādījies filmās. Viņa pirmā filma bija "Nothing But Trouble", kas iznāca 1991. gadā. Viņa pirmā īstā loma bija filmā "Juice". Filmā viņš tēloja vīrieti vārdā Bišops. Vēlāk 1993. gadā viņš filmējās filmā "Poetic Justice" kopā ar Dženetu Džeksoni, bet 1994. gadā filmā "Above The Rim" ar Marlonu Veinu. Pēc Šakura nāves iznāca vēl 3 filmas ar viņu — "Bullet", "Gridlocked" un "Gang Releated". Neilgi pirms savas nāves 2Pac bija domājis izveidot savas filmas.

Nosaukums Loma Gads
Nothin But Truoble Viņš pats 1991
Juice Bišops 1992
Poetic Justice Lakijs 1993
Above The Rim Birdijs 1994
Bullet Tanks 1996
Gridlocked Ezekīls 'Spūns' Vaitmors 1997
Gang Releadted Detektīvs Rodrigezs 1997
Tupac: Resurrection Viņš pats 2003
Notorious Viņš pats 2009
Live 2 Tell Viņš pats

Dokumentālās filmas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šakura dzīve un nāve ir apskatīta daudzās dokumentālajās filmās. Visvairāk zināma ir Tupac: Ressurection, kas iznāca 2003. gadā.

Grāmatas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Biogrāfiskas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Tupac: Resurrection (2003) ISBN 0-7434-7435-X
  • Tupac Shakur Legacy (2006) ISBN 0-7432-9260-X
  • Tupac Remembered (2007) ISBN 1-932855-76-9
  • Thru My Eyes: Thoughts on Tupac Shakur in Pictures and Words
  • Rebel for the Hell of It: The Life of Tupac Shakur
  • Death Rap Tupac Shakur
  • Tupac Shakur (They Died Too Young)
  • Got Your Back: The Life of a Bodyguard in the Hardcore World of Gangsta Rap
  • Back in the Day: My Life and Times With Tupac Shakur
  • The Killing of Tupac Shakur[2]
  • Jesus and the Hip-Hop Prophets: Spiritual Insights from Lauryn Hill and Tupac Shakur
  • How Long Will They Mourn Me?: The Life and Legacy of Tupac Shakur
  • Holler If You Hear Me
  • Dear 2Pac
  • All Eyez on Me: The Life and Times of Tupac Shakur
  • Tupac (Hip Hop)
  • Tupac: A Thug Life
  • Tough Love: Cultural Criticism & Familial Observations on the life and death of Tupac Shakur (Black Words Series)
  • Tupac Shakur (Just the Facts Biographies)
  • Tupac Shakur (People in the News)
  • Tupac Shakur (Rock Music Library)
  • Tupac and Elvis (Inevitably Restless)
  • Tupac Shakur (Hip-Hop Stars)
  • Static: My Tupac Shakur Story
  • Tupac Shakur: 2Pac in the Studio (The Studio Years (1989—1996))

Dzejoļi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piezīmes un atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]