Anna Poļitkovska

Vikipēdijas lapa
Anna Poļitkovska
Анна Политковская
Anna Poļitkovska 2005. gadā
Anna Poļitkovska 2005. gadā
Personīgā informācija
Dzimusi 1958. gada 30. augustā
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ņujorka, ASV
Mirusi 2006. gada 7. oktobrī (48 gadi)
Valsts karogs: Krievija Maskava, Krievija
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV, Karogs: Padomju Savienība PSRS, Karogs: Krievija Krievija
Tautība ukrainiete
Nodarbošanās žurnāliste, rakstniece

Anna Poļitkovska (krievu: Анна Степановна Политковская, ukraiņu: Ганна Степанівна Політковська; dzimusi Anna Mazepa 1958. gada 30. augustā, mirusi 2006. gada 7. oktobrī) bija ukraiņu izcelsmes Krievijas žurnāliste, rakstniece un cilvēktiesību aizstāve.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimusi 1958. gadā Ņujorkā PSRS diplomāta Stepana Mazepas (1927–2006) un viņa sievas Raisas (1929–2021) ģimenē. Pēc atgriešanās no ASV viņas vecāku ģimene dzīvoja Maskavā. Studēja Maskavas Valsts universitātes žurnānistikas fakultātē, apprecējās ar studiju biedru Aleksandru Poļitkovski. Aizstāvēja zinātņu kandidāta grādu par Marinas Cvetajevas dzeju.

Kļuva pazīstama ar reportāžām no Čečenijas kara.[1] No publikācijām, kas tapušas pēc 1999. gada par apstākļiem Čečenijā, tika izveidotas grāmatas. Strādājusi Krievijas laikrakstā Novaya Gazeta (Новая газета).

2006. gada oktobrī Poļitkovska tika nošauta savas dzīvesvietas liftā Maskavā.

Slepkavības izmeklēšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2014. gada jūnijā par slepkavību notiesāja piecas personas, tomēr īstais slepkavības pasūtītājs netika noskaidrots.[2] Pēc izmeklētāju domām, slepkavību organizēja Magomeds Dimeļhanovs, kurš 2006. gada pavasarī saņēma pavēli no "lielajiem cilvēkiem Čečenijā", pasūtījuma slepkavību izpildīja brāļi Mahmudovi. FSB pulkvežleitnants Pāvels Rjaguzovs sniedza bandai informāciju par žurnālistes adresi un telefonsarunām. Poļitkovskas novērošanā iesaistītie Maskavas policijas pārvaldes operatīvās meklēšanas nodaļas darbinieki Dmitrijs Ļebedevs, Dmitrijs Gračevs un Oļegs Alimovs “nezināja, par ko īsti ir runa, nebija pazīstami ar slepkavu un pasūtītāju un veica kreiso darbu par naudu”. Izmeklēšanā par tiešo slepkavības izpildītāju atzina Rustamu Mahmudovu.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2000. gada saņēma vairākus starptautiskus apbalvojumus.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]