Apaļmēles krupju dzimta

Vikipēdijas lapa
Apaļmēles krupju dzimta
Alytidae (Fitzinger, 1843)
Ibērijas plankumainā varde (Discoglossus galganoi)
Ibērijas plankumainā varde (Discoglossus galganoi)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlaseAbinieki (Amphibia)
VirskārtaVaržu virskārta (Batrachia)
KārtaBezastainie abinieki (Anura)
ApakškārtaPrimitīvo varžu apakškārta (Archaeobatrachia)
DzimtaApaļmēles krupju dzimta (Alytidae)
Sinonīmi
Izplatība
Apaļmēles krupju dzimta Vikikrātuvē

Apaļmēles krupju dzimta, apaļmēļu dzimta[1] jeb diskmēļu dzimta (Alytidae) ir viena no bezastaino abinieku (Anura) dzimtām, kas apvieno 12 mūsdienās dzīvojošas varžu un krupju sugas un kas tiek iedalītas 3 ģintīs. Šajā dzimtā ir arī viena aizvēsturiskā suga.[2] Visas dzimtas mūsdienu sugas ir samērā primitīvas un pieder pie primitīvo varžu apakškārtas (Archaeobatrachia). Dzimtai bieži tiek lietots arī zinātniskais nosaukums Discoglossidae, tomēr šis nosaukums ir jaunāks nekā nosaukums Alytidae. Līdz ar to, sekojot pieņemtajai nosaukumu lietošanas kārtībai taksonomijā, priekšroka būtu dodama vecākā vārda lietošanai.[3][4][5]

Īpašības un izplatība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Olnesējkrupja (Alytes obstetricans) tēviņš ar ikriem

Daudzas no šīm sugām ir endēmas Eiropas sugas un galvenokārt izplatītas dienvidos, 3 sugas mājo Ziemeļāfrikas rietumos un viena suga Izraēlā, iespējams, arī Sīrijā.[4] Šīs dzimtas sugas ir neliela auguma, un visām to kurkuļi attīstās ūdenī. Plankumainās vardes izskatās līdzīgas vardēm, tām ir gluda āda un tās daudz laika pavada ūdenī. Olnesējkrupjiem savukārt ir raupja āda un, kā jau nosaukums norāda, tie ir līdzīgāki krupjiem, galvenokārt uzturas uz sauszemes. Tēviņi pie pakaļkāju ciskām un muguras piestiprina ikrus, tos nēsājot sev līdzi, līdz kurkuļi gatavi no tiem izšķilties. Tad tēviņš dodas uz dīķi, lai kurkulīši varētu aizpeldēt.[6] Ilgu laiku tika uzskatīts, ka Izraēlas plankumainā varde (Latonia nigriventer) ir izmirusi, līdz tā 21. gadsimta sākumā atkal tika novērota savvaļā.

Sistemātikas izmaiņas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nesenā pagātnē apaļmēles krupju dzimtā tika sistematizēti arī ugunskrupji (Bombina) un plakangalvas krupji (Barbourula), kuri mūsdienās izdalīti atsevišķā ugunskrupju dzimtā (Bombinatoridae).[3][7]

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izraēlas plankumainā varde (Latonia nigriventer)

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Latgales Zoo: Sarkanvēdera ugunskrupis Bombina bombina». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 4. martā. Skatīts: 2015. gada 31. martā.
  2. 2,0 2,1 Foster, J. (2007). "Enneabatrachus hechti" Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press. p. 137.
  3. 3,0 3,1 Class Amphibia
  4. 4,0 4,1 Amphibia: Family Alytidae Fitzinger, 1843
  5. ITIS: Alytidae Fitzinger, 1843
  6. Amphibiaweb: Alytidae
  7. Amphibia: Bombinatoridae Gray, 1825

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]