Apbalvojums

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Apbalvojumi)
Kara krusts un citi apbalvojumi (Lielbritānija)

Apbalvojums ir kaut kas, ko pasniedz kā pateicību par nopelniem vai izcilību. Par apbalvojumiem uzskata goda zīmes, balvas, prēmijas, godarakstus, vērtīgas dāvanas un goda nosaukumus jeb titulus.

Goda zīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pie goda zīmēm pieskaita ordeņus, krustus, medaļas, krūšu atšķirības zīmes. Goda zīmes nēsā piestiprinātas pie drēbēm un kalpo ne tikai ka rota, bet arī kā cilvēka sasniegumu vai personisko īpašību acīmredzams apzīmējums.

Balvas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kaut arī balva ir apbalvojuma sinonīms, par balvām sauc arī piemiņas suvenīrus. Pie tiem ir pieskaitāmi kausi, statuetes, plāksnes, šķīvji. Balvas ierasti tiek piešķirtas par sasniegumiem konkursos un sporta sacensībās.

Goda raksti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Goda raksts ir dokuments (pārsvarā svinīgi noformēts), kas kalpo kā sasniegumu apliecinājums. Pie tiem ir pieskaitāmi dažādi diplomi un pateicības.

Prēmijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Prēmijas ir apbalvojuma paveids, kas tiek pasniegta naudas izteiksmē vai arī kā obligācijas vai akcijas, par sasniegumiem kādā jomā. Ierasti kopā ar prēmiju tiek piešķirts arī cits apbalvojums, piemēram, kopā ar Nobela prēmiju piešķir arī zelta medaļu.

Vērtīgas dāvanas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Senatnē par vērtīgāko dāvanu uzskatīja zemi, precīzāk sakot zemes gabalu, bieži kopā ar tās apdzīvotājiem. Vēsturē minētas arī citas dāvanas: ieroči, zirgi, dārgakmeņi. Mūsdienās par vērtīgām dāvanām ir uzskatāmi tehniskie izstrādājumi, piemēram, pulksteņi un automobiļi.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]