Arahau

Vikipēdijas lapa

Arahau (IPA: ara'xau) ir mākslīgā valoda, kuru 2006. gadā izstrādāja Krievijas rakstnieks Ivans Karasevs. Tā, atšķirībā no vairuma citu mākslīgo valodu, ir veidota uz polisintētiska pamata ar aktīvās tipoloģijas izmantošanu. [1]

Arahau valodas specifiskā uzbūve un fonētiskais raksturs ļauj vairākas reizes saīsināt runas plūsmu. Katrs patskanis apzīmē lietvārdu, bet konsonanti precizē jēgu un kalpo gramatisku formanšu pārraidei.

Interesanti, ka arahau vārdi un to izveides veidi ir analoģiski ar basku[2][3] un nahu-dagestāniešu (konkrētāk godoberinu)[4] valodām.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Карасев И. В., Арахау. Опыт социализации искусственного априорного языка // Interlinguistica Tartuensis, т. X. Языкознание и интерлингвистика (Lingvoscienco kaj interlingvistiko), под ред. А.Д. Дуличенко, Тартуский университет, Тарту, 2017. - С. 159-169. ISBN 9949-11-130-7
  2. Arahau-basku teorija
  3. Arahau-euskara (kointzidentziak)
  4. «Meklējiet pēdas Dagestānā (Ищите следы в Дагестане) // Independent News Agency «CUMADA.ru»». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2012. gada 16. martā. Skatīts: 2011. gada 14. janvārī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]