Augšdelma divgalvainais muskulis

Vikipēdijas lapa
Augšdelma divgalvainais muskulis
Latīniski musculus biceps brachii
Sākuma punkts īsā galva no lāpstiņas knābjveida izauguma, bet garā galva no lāpstiņas virslocītavas iedobuma pauguriņa
Beigu punkts    Spieķa kaula nelīdzenums
Artērija Augšdelma artērija
Nervs n.musculocutaneus (C5—C7)
Kustība fleksija elkonī un apakšdelma supinācija
Antagonists Augšdelma trīsgalvainais muskulis

Augšdelma divgalvainais muskulis (latīņu: musculus biceps brachii) cilvēka anatomijā divgalvainais muskulis, kurš atrodas augšdelma priekšpusē. Muskulis sastāv no garās galvas un īsās galvas. Bicepsa galvenā funkcija ir fleksija elkonī un supinācija apakšdelmā, bet ir arī citas funkcijas.

Anatomija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Augšdelma divgalvainais muskulis sākas ar divām galviņām: īsā galviņa no lāpstiņas knābjveida izauguma, bet garā — no lāpstiņas virslocītavas iedobuma pauguriņa. Muskulis beidzas abām galviņam savienojoties kopīgā vēderiņā, kas piestiprinās divās dažādās vietās — ar cīpslu pie spieķa kaula nelīdzenuma un ar aponeirozi apakšdelma fascijā.

Funkcijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tā kā muskulis iet pāri divām locītavām, tas ir divlocītavu muskulis un iedarbojas uz vairākām locītavām. Katra augšdelma divgalvainā muskuļa galviņa var sarauties atsevišķi, tādēļ muskuļa funkcija ir salikta. Viss muskulis veic apakšdelma fleksiju un supināciju, tādējādi iedarbojoties uz elkoņa locītavu. Īsā galviņa veic augšdelma abdukciju un fleksiju, bet garā — augšdelma abdukciju — tādējādi tas iedarbojas uz pleca locītavu.

Papildu attēli[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]