Ausekļa iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Ausekļa iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Ausekļa iela
Ausekļa iela
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Ziemeļu rajons
Apkaime Centrs
Garums 367 m[1]
Vēsturiskie
nosaukumi
Ķeizara dārza iela
2. Ķeizara dārza iela
Ķeizardārza iela
Segums asfalts
Sabiedriskais transports
Cits nav
Ausekļa iela Vikikrātuvē

Ausekļa iela ir Rīgas iela, Ziemeļu rajonā, Centra apkaimē. Ausekļa iela sākas krustojumā ar Elizabetes ielu un beidzas krustojumā ar Hanzas ielu. Ielas kopējais garums ir 367 metri.[1] Ausekļa iela ir vienvirziena iela, pa to var braukt virzienā no Hanzas ielas uz Elizabetes ielu.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ausekļa iela veidojusies tā sauktajā Forburgas (Priekšpils) teritorijā, kas atradās lejpus Citadeles nocietinājumiem. Pēc Ķeizardārza izveides iela kopš 19. gadsimta pirmās puses tika saukta par Ķeizara dārza ielu (vācu: Kaiserliche Garten Strasse). 1861. gadā to pārdēvēja par 2. Ķeizara dārza ielu (par 1. Ķeizara dārza ielu tolaik sauca Elizabetes ielas sākumu līdz Ganību dambja krustojumam), 1885. gadā atkal par Ķeizara dārza ielu. 1923. gadā ielu par godu latviešu dzejniekam Auseklim nosauca par Ausekļa ielu.[2] 1930.-1940. gadā Ausekļa ielā 22 atradās ASV vēstniecība.[3]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ausekļa iela ir 365 metrus gara asfaltēta iela Rīgas centrā. Tā sākas krustojumā ar Elizabetes ielu un iet ziemeļu virzienā. Ausekļa ielai ir savienojumi ar Sakaru un Vidus ielām, savukārt, Vašingtona laukuma tuvumā — ar Valkas un Hanzas ielām. Ausekļa iela beidzas krustojumā ar Hanzas ielu.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ausekļa iela ir savienota ar šādām ielām:

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]