Avotu iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Avotu iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Avotu iela
Avotu iela
Avotu iela pie krustojuma ar Lāčplēša ielu
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Latgales priekšpilsēta
Apkaime Avoti
Garums 1259 m[1]
Segums asfalts
Sabiedriskais transports
Autobuss 13. 50.
Trolejbuss 11. 13. 22.
Avotu iela Vikikrātuvē

Avotu iela ir Rīgas iela, Latgales priekšpilsētas Avotu apkaimē. Avotu iela sākas Marijas, Aleksandra Čaka un Blaumaņa ielas krustojuma un beidzas Lienes, Jāņa Asara un Augusta Deglava ielas krustojumā. Ielas kopējais garums ir 1259 metru.[1]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Avotu ielas pāreja Rumpmuižas ielā pie Pāvila baznīcas (pirms 1930).

Avotu iela Rīgas ielu sarakstā pirmo reizi minēta 1810. gadā. Iela izveidojusies vecās Daugavas gultnes purvainajā palienē, kur atradās viens no vislabākajiem Rīgas priekšpilsētas dzeramā ūdens avotiem. No Lāčplēša ielas līdz Lielai Kalēju ielai saukta par Mazo Avotu ielu, bet tās turpinājums par Lielo Avotu ielu. 19. gadsimta otrajā pusē abas ielas apvienotas zem viena nosaukuma — Avotu iela. 1885. gadā ielai pievienots Lielās Fūrmaņu (tagadējās Blaumaņa iela) ielas posms no Marijas ielas.[2]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Avotu iela ir 1030 metrus gara iela Avotu apkaimē. Tā sākas krustojumā ar Marijas, Aleksandra Čaka un Blaumaņa ielu un iet dienvidaustrumu virzienā. Pēc krustojuma ar Lāčplēša ielu tā vairāk pagriežas austrumu virzienā. Pēc tam iela krustojas ar Ģertrūdes, Stabu, Bruņinieku un Matīsa ielām. Avotu iela beidzas krustojumā ar Lienes, Jāņa Asara un Augusta Deglava ielām iepretīm Svētā Pāvila evaņģēliski luteriskajai baznīcai.

Starp Aleksandra Čaka un Lāčplēša ielu Avotu iela ir vienvirziena iela, pa to var braukt centra virzienā. Pārējā ielas posmā ir divas braukšanas joslas, taču josla virzienā uz Augusta Deglava ielas pusi ir paredzēta tikai sabiedriskajam transportam un velosipēdistiem.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Avotu iela ir savienota ar šādām ielām:

Sabiedriskais transports[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 13. un 50. maršruta autobusi kursē Avotu ielas posmā no Stabu ielas līdz Lienes ielai. Virzienā uz pilsētas centru 50. maršruta autobusi kursē no Lienes ielas līdz Bruņinieku ielai.
  • 11. maršruta trolejbusi virzienā uz pilsētas centru kursē ielas posmā no Lienes ielas līdz Matīsa ielai, bet virzienā no pilsētas centra — no Stabu ielas līdz Lienes ielai.
  • 13. un 22. maršruta trolejbusi kursē ielas posmā no Lienes ielas līdz Lāčplēša ielai. Vienīgi virzienā uz centru 22. maršruta trolejbusi kursē līdz Stabu ielai.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Rīgas ielu pamatlielumi» (XLS). Atvērtie dati. Rīgas dome. 2016. gada 1. janvārī. Skatīts: 2016. gada 14. augustā.
  2. Pēteris Jērāns (redaktors). Rīga: enciklopēdija. Rīga : Galvenā enciklopēdiju redakcija, 1988.