B-bus

Vikipēdijas lapa

«B-Bus» ir Latvijas uzņēmumu grupa, kurā ietilpst struktūrvienības SIA «Rīgas mikroautobusu satiksme», SIA «Sabiedriskais autobuss», SIA “Ekspress-Ādaži”, SIA “Migar”, SIA «B-Tour» Latvijā un UAB “B-Bus” Lietuvā.[1] Kompānija «B-Bus» ir Latvijas un Beļģijas kopuzņēmums.

Grupas uzņēmumi pasažieru pārvadājumu jomā veiksmīgi darbojas kopš 1933. gada.[2] Uzņēmums piedāvā sabiedriskā transporta pakalpojumus gan starppilsētu, gan pilsētu maršrutos, kā arī transporta nomu tūrisma vajadzībām. Jau vairākus gadus Latvijas reģionos nodrošina arī skolēnu regulāros pārvadājumus.[2] Galvenais “B-Bus” ofiss atrodas Rīgā.

Statistika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

SIA "B-Bus" un UAB "B-Bus" kopējie dati par darbību Latvijā un Lietuvā 2019. gadā[1]
Autobusu skaits 505
Maršrutu skaits 165
Darbinieku skaits 1225
Pārvadāto pasažieru skaits 40 075 747
Nobraukto km skaits gadā 29 847 889

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2003. gadā, apvienojoties Beļģijas uzņēmumam “MandelCar Toerisme” un Latvijas uzņēmumam “Blagovest Tur”, tika izveidots jauns Latvijas uzņēmums SIA “B-Bus”, kas pašlaik veic pasažieru pārvadājumus Latvijā un Lietuvā.

Pirmajos darbības gados “B-Bus” grupas uzņēmums SIA “Sabiedriskais autobuss” (SA) veica pasažieru pārvadājumus starppilsētu maršrutos no Rīgas uz Bausku, Liepāju, Saldu, Ventspili, Talsiem, Kuldīgu u.c., kā arī vietējas nozīmes reģionālajos maršrutos – Alūksnes, Ventspils un Saldus novadā.

Viena no vecākajām “Sabiedriskā autobusa” filiālēm atrodas Alūksnē, kas savu darbību pasažieru pārvadājumu jomā uzsāka 1949. gadā. Padomju gados, no 1966. gada līdz 1975. gadam, tā nosaukums bija "Alūksnes auto transporta kantoris Nr. 12". Neatkarīgās Latvijas laikā, privatizējot autotransporta uzņēmumu, no 1993. gada līdz 2002. gadam uzņēmums strādāja zem nosaukuma “Vidlatauto”.

"B-Bus" grupas gada apgrozījums

Saldū atrodas otra vecākā SA filiāle, kuras vēsture aizsākas 1958. gadā. Savu darbību tā uzsāka kā “Valsts Saldus autotransporta bāze”. Sākotnēji galvenais darbības virziens bija dažādu kravu un preču pārvadājumu nodrošināšana. 1996. gadā uzņēmums ieguva nosaukumu SIA “Saldus autobusu parks” un sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus tagadējā Saldus novadā. 2012. gada jūlijā uzņēmums apvienojās ar Alūksnes filiāli, iegūstot  tagadējo nosaukumu “Sabiedriskais autobuss”. 2013. gadā pēc uzvaras “Rīgas satiksmes” (RS) izsludinātajā konkursā, “Rīgas mikroautobusu satiksme” (RMS) nodrošināja pasažieru pārvadājumus 18 dienas un 8 nakts satiksmes maršrutos Rīgas pilsētā. 2019. gadā atkārtoti uzvarot RS izsludinātajā konkursā, SIA “Rīgas mikroautobusu satiksme” (RMS) ieguva tiesības vēl uz 8 gadiem nodrošināt pasažieru pārvadājumus Rīgas pilsētas maršrutos.

Paralēli sabiedriskā transporta pakalpojumiem B-Bus grupā ietilpstošais uzņēmums SIA “B-tour” piedāvāja transporta pakalpojumu nomu ar vadītājiem vietējiem un starptautiskiem tūrisma braucieniem. Kopš 2017. gada uzņēmums vairs nepastāv, taču darbība zem zīmola “B-tour” joprojām tiek turpināta, sniedzot transporta pakalpojumu nomu sadarbībā ar “Sabiedriskais autobuss”.

2015. gada nogalē “B-Bus” iegādājās autotransporta uzņēmumu SIA “Ekspress- Ādaži” un līdz pat šim brīdim nodrošina pasažieru un skolēnu pārvadājumus 10 Ādažu novada vietējas nozīmes reģionālajos maršrutos.

2016. gada beigās SIA ”B-Bus” iegādājās Jelgavas novada transporta uzņēmumu SIA “Migar”, kas pasažieru pārvadājumu nozarē strādā kopš 1998. gada. Pašlaik uzņēmums turpina veikt pasažieru pārvadājumus 30 vietējas nozīmes reģionālajos maršrutos.

2017. gada beigās tika parakstīts līgums par transporta uzņēmuma SIA “Autobusu parks Jūrmala-SV” apkalpošanu, kas jau no 1958. gada veic pasažieru pārvadājumus Jūrmalas pilsētas maršrutos. 2017. gada februārī uzņēmums ieguva jaunu nosaukumu – SIA “Jūrmalas autobusu satiksme” (JAS). Pašreiz JAS nodrošina pasažieru pārvadājumus 7 pilsētas maršrutos ar 16 ISUZU markas autobusiem, diviem elektroautobusiem, kā arī ar “Mercedes Benz“ un “Volkswagen” mikroautobusiem.

2017. gada vasarā SIA “B-Bus” iegādājās Lietuvas transporta uzņēmumu UAB “Transrevis” Viļņā. No šī gada Latvijas uzņēmums “B-Bus” paplašināja savu darbību ārpus Latvijas robežām, piedaloties dažādos Lietuvas un Igaunijas pašvaldību izsludinātajos konkursos par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu. UAB “B-Bus” grupā ietilpst šādi Lietuvas uzņēmumi: UAB “Transrevis” (Viļņa), “Rīgas mikroautobusu satiksme” (Šauļi),[3] UAB “Uma Trans” (Kauņa).

2019. gada vasarā UAB “B-Bus” iegādājās transporta uzņēmumu “Uma Trans”, kas nodrošina pasažieru pārvadājumus 6 Kauņas rajona maršrutos. Šī paša gada nogalē UAB “B-Bus” uzvarēja konkursā Prienu rajonā un uzsāka braucienus 13 maršrutos.[4]

TOP 10 autobusu īpašnieki Baltijas valstīs 2019. gadā: “B-Bus” ieņēmis trešo vietu

Tehnoloģijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

“B-Bus” izmanto GPS un GPRS sistēmas, lai veiktu maršrutu plānošanu, mērītu pasažieru plūsmu un pielāgotu nepieciešamo autobusu ietilpību. Visos novados skolēnu ērtībām tiek nodrošinātas elektroniskās biļetes jeb e-taloni, kas ļauj arī pašvaldībām gūt statistiku par kopējo braucienu skaitu.

Liela daļa autobusu ir aprīkoti ar atlokāmu rampu, lai tie būtu viegli un ērti pieejami dažādām pasažieru grupām, t.sk., senioriem, vecākiem ar bērniem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Ekoloģija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Katru gadu uzņēmumu grupa investē autobusu parka atjaunošanā, iegādājoties videi draudzīgu sabiedrisko transportu ar Euro 6 dzinējiem un elektroautobusus.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 B-Bus mājaslapa
  2. 2,0 2,1 «Sākums». Sabiedriskais autobuss (latviešu). Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020-08-04. Skatīts: 2020-07-29.
  3. Į Lietuvos viešojo transporto rinką žengianti Latvijos bendrovė pirmuosius keleivius veš Šiaulių rajone
  4. «Mūsu pieredze». Sabiedriskais autobuss (latviešu). Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020-08-03. Skatīts: 2020-07-29.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]