Balasta dambis

Vikipēdijas lapa
Balasta dambis
Balasta dambis
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Kurzemes rajons
Apkaime Āgenskalns, Ķīpsala
Garums 1730 m
Joslu skaits 1—4
Segums asfalts, bruģis
Celtnes Saules akmens
Preses nams
Balasta dambis Vikikrātuvē

Balasta dambis ir iela un vēsturiska hidrotehniska būve Rīgā, Kurzemes rajonā, Ķīpsalā. Balasta dambis sākas krustojumā ar Raņķa dambi, šķērso Zundu (Āzeni), stiepjas gar Āgenskalna līci līdz Krišjāņa Valdemāra ielai. Otrpus Kr. Valdemāra ielai Balsta dambis turpinās gar Daugavas krastu līdz Ģipša ielai.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Balasta dambis pirms Pirmā pasaules kara. Tagad aiz jahtkluba ēkas atrodas Saules akmens augstceltne, bet pāri dambim uzbūvēts Vanšu tilts

Pirmais dambis, saukts arī par Ķīpsalas un Podraga dambi, celts no 1764. līdz 1784. gadam pēc Gustava Emanuēla fon Veismaņa projekta. 18. gadsimtā pie tā bija ierādīta vieta Rīgā iebraukušajiem buru kuģiem liekā balasta (kas pārsvarā bija laukakmeņi) izkraušanai, tādēļ tas nodēvēts par Balasta dambi,[1] kā iezīmēts 1876. gada pilsētas plānā.

Pēc plūdu nodarītajiem bojājumiem dambis tika atjaunots 1869. un 1870. gadā, pašreizējais laukakmeņu krāvums ir no 1885. gada. Līdz Ķīpsalas ielas rekonstrukcijai 1970. gados Balasta dambis bija galvenā Ķīpsalas satiksmes iela ar sabiedriskā maršruta autobusu līniju.[2]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mūsdienu iela Balasta dambis sastāv no diviem savstarpēji nesaistītiem posmiem, kas sakrīt ar vēsturisko dambi. Iela sākas krustojumā ar Raņķa dambi Rīgas Pārdaugavas daļā, pa koka tiltu šķērso Zundu (Āzeni) un tālāk stiepjas cauri Ķīpsalai. Sākotnēji tā iet paralēli Āgenskalna līča krastam, tad pagriežas paralēli Daugavas krastam līdz beidzas krustojumā ar Krišjāņa Valdemāra ielu pie Vanšu tilta. Otrpus Kr. Valdemāra ielai Balsta dambis turpinās gar Daugavas krastu līdz Ģipša ielai.

Kopējais ielas garums ir 1730 metri. Balasta dambis ir klāts ar asfalta un bruģa segumu. Lielākajā daļā Balasta dambja apbūves dominē savrupmājas, taču ir arī vairākas sabiedriskas celtnes, tostarp ielas sākumā daudzstāvu nami ar vairāk kā 20 stāviem "Preses nams" un "Saules akmens". Garākajā ielas posmā ir tikai pāra numuru adresācija, jo nepāra numuru pusē ir Daugava. Šeit atrodas vairākas laivu un jahtu piestātnes, kā arī ir skatāma Vecrīgas un pasažieru ostas panorāma upes pretējā krastā.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Balasta dambis Ķīpsalā

Balasta dambis ir savienots ar šādām ielām:

Objekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Balasti dambim ir sena apbūve. Daudzas ēkas ir renovētas, kā arī ir jaunceltnes.

  • Balasta dambī 1a atrodas 27 stāvu augstceltne "Saules akmens" (Swedbank Latvijas centrālais birojs).
  • Balasta dambī 3 atrodas 22 stāvu augstceltne "Preses nams", 1978. gadā celtais ēku komplekss mūsdienās pārbūvēts.
  • Namu Balasta ielā 50, 1934. gadā, iegādājās Žanis Lipke.
  • Balasta dambī 60, 2005. gadā, tika uzstādīta 2002. gadā demontēta un rekonstruēta koka ēka no Baznīcas ielas 18.
  • Balasta dambī 70 atradās ģipša dzirnavas "Celm&Boehm", kas 1863. gadā dibināta kā krīta fabrika. Mūsdienās tur ierīkots dzīvojamo ēku komplekss "Ģipša fabrika" ar restorānu.
  • Balasta dambī 72 padomju laikos atradās sporta biedrības "Dinamo" slēpju fabrika, vēlāk Eksperimentālā sporta inventāra rūpnīca.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Koordinātas: 56°57′15″N 24°05′09″E / 56.9543°N 24.0857°E / 56.9543; 24.0857