Boeing X-43

Vikipēdijas lapa
Boeing X-43.

Boeing X-43 bija vienreizizmantojams eksperimentāls lidaparāts, kura uzdevums bija pētīt virsskaņas caurplūdes reaktīvos dzinējus (scramjet). X-43 bija daļa no NASA Hyper-X programmas. Kopā tika izgatavoti trīs lidaparāti un katrs lidoja tikai vienu reizi no 2001. līdz 2004. gadam.

2004. gada 16. novembrī gandrīz 33 kilometru augstumā virs Klusā okeāna X-43 kļuva par ātrāko lidmašīnu pasaulē. 3,7 m garais izmēģinājumu lidaparāts sasniedza 11 000 km/h, kas gandrīz desmit reizes pārsniedz skaņas ātrumu. Pēc lidojuma tas planēja lejup un mērķtiecīgi tika novadīts okeānā.

Šī bezpilota lidmašīna tika radīta, lai pārbaudītu jauna tipa dzinēju, kas ļautu radikāli palielināt ātrumu gan gaisā, gan kosmosā. Izmantotais scramjet ir reaktīvais dzinējs bez kustīgām daļām. Lidmašīnai sasniedzot 5 mahu lielu ātrumu, saspiestais atmosfēras gaiss piegādā dzinējam tieši tik daudz skābekļa, cik vajadzīgs degvielas sadedzināšanai. Šādai lidmašīnai, atšķirībā no raķetes, nav jāved līdzi skābekļa tvertne, un tas nozīmē daudz mazāku svaru.

Vēsturiskajā izmēģinājumā lidmašīna B-52 nogādāja X-43 12 km augstumā. Pēc tam to paātrināja raķete Pegasus, līdz caurplūdes reaktīvais dzinējs spēja patstāvīgi turpināt lidojumu.

X-43 izmēģinājumi sākās ar fiasko. Pirmajā lidojumā 2001. gada jūnijā pievīla starta raķete, un īsi pēc starta X-43 uzsprāga. Bet jau otrajā lidojumā 2004. gada martā mazā lidaparāta sasniegtais maksimālais ātrums bija 7 mahi.