Brands

Vikipēdijas lapa
Brands

Brands (M. Dumonts, 1895)
Autors Henriks Ibsens
Oriģinālais nosaukums Brand
Valoda norvēģu
Temats traģēdija
Žanrs luga
Izdota 1866. gadā
Izdota latviski 1912. gadā
Tulkotājs Jānis Akuraters

Brands (norvēģu: Brand) ir norvēģu dramaturga Henrika Ibsena luga, kas sarakstīta kā traģēdija, pirmizdevums — 1866. gadā.

1864. gadā Ibsens izceļoja uz Itāliju, īsu brīdi uzkavējoties Dānijā un Vācijā. Berlīnē viņš piedzīvoja vāciešu demonstrācijas pēc uzvaras Prūšu—dāņu karā, kurā pārējās Skandināvijas valstis atteicās palīdzēt dāņiem. Solidaritātes trūkums Ibsenā izsauca sarūgtinājumu. 1864. gada vasarā darbs tika iesākts kā poēma, tomēr jau 1865. gadā, kad darbs tika pabeigts, notika žanra maiņa, izvēloties rakstīt lugu.

Lugas galvenais varonis ir ideālistisks mācītājs Brands, kurš dzīvo pēc principa "visu vai neko". Lugā pausts nosodījums sīkpilsoniskajai sabiedrībai, kas nav gatava solidarizēties un patiesi sekot augstākiem ideāliem, aizsedzot nevarību ar liekulību un piezemētību. Brands pauž nicinājumu pret kristietību, kas atteikusies no Vecās Derības Dieva, kas ir bargs un sodošs. Tomēr galvenā varoņa nespēja pārkāpt saviem principiem noved viņu pie iznīcības — viņš zaudē sev tuvos un lugas nobeigumā aiziet bojā.