Constellation lidojumu saraksts

Vikipēdijas raksts
Pārlēkt uz: navigācija, meklēt

2006.gada oktobrī NASA publicēja lidojumu saraksta uzmetumu visām NASA proggrammas Constellation misijām līdz 2019.gadam. Saraksts tika pārstrādāts 2007. un 2008.gados, un pēdējā versija ir šāda:

Constellation lidojumu saraksts[izmainīt šo sadaļu | labot pirmkodu]

Numurs Mēnesis Gads Misija Nesējs Ilgums Apkalpe Platforma Piezīmes
Plānotās misijas
1 27.oktobrī 2009 Ares I-X Ares I-X ~2 min. Bezpilota 39B Ares I-X nesēja pirmās pakāpes atmosfēras izmēginājuma lidojums ar četriem aktīviem SRM segmentiem un piektā segmenta kā arī augšējās pakāpes maketu. [1]
2 27.augustā / 12.septembrī 2013 Ares I-Y Ares I-Y ~8 min. Bezpilota 39B Ares I-Y suborbitāls izmēģinājuma lidojums, kurš ietver piecu segmentu paātrinātāju ar reālu augšējo pakāpi un raķešdzināja J-2 maketu. Lidojuma pārtraukšnas un kuģa glābšanas moda lielā augstumā.
3 Janvārī 2014 Orion 1 Ares I ~14d Bezpilota 39B Kosmosa kuģa Orion pirmais lidojums, bezpilota orbitālā versijā ar nosēšanos uz ūdens Austrālijas tuvumā.
4 Martā 2014 Orion 2 Ares I ~14d 2 39B Pirmais pilotājamais Orion izmēģinājuma lidojums. Ietver satuvošanās un pirmssakabināšanās operācijas ar Starptautisko kosmisko staciju. Pirmā sakabināšanaās ar SKS. Nosēšnās Edvardsas GKS bāzē. SKS tiek atstāts sakabināšanās adapters.
5 Jūnijā 2014 Orion 3 Ares I ~14d 2 39B Otrais pilotājamais Orion izmēģinājuma lidojums. SKS tiek atstāts otrais sakabināšanās adapters.
6 Septembrī 2014 Orion 4 Ares I ~90d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums. Orion pirmais operacionālais lidojums.
7 Martā 2015 Orion 5 Ares I ~180d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
8 Septembrī 2015 Orion 6 Ares I ~30d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
9 Martā 2016 Orion 7 Ares I ~30d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
10 Septembrī 2016 Orion 8 Ares I ~180d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
11 Martā 2017 Orion 9 Ares I ~30d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
12 Septembrī 2017 Orion 10 Ares I ~30d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
13 Martā 2018 Orion 11 Ares I ~30d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
14 Jūnijā 2018 Ares V-Y Ares V-Y 0 39A Smagā nesēja Ares V pirmais lidojums.
15 Septembrī 2018 Orion 12 Ares I ~30d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
16 Decembrī 2018 Altair 1 Ares V 0 39A Mēness ekspedīcijas moduļa Altair pirmais lidojums. Domāts koplidojumam ar Orion 13.
17 Decembrī 2018 Orion 13 Ares I 21d. 0 39B Mēness bezpilota aplidojums. Orion pirmā Mēness misija.
17b Martā 2019 Orion 14 Ares I ~7d. 3 39B, 39A SKS apkalpes rotācijas lidojums.
18 Jūnijā 2019 Altair 2 Ares V 0 39A Domāts koplidojumam ar Orion 15.
19 Jūnijā 2019 Orion 15 Ares I 21d. 4 39B Mēness pilotājamas apgūšanas atsākšanas misija. Pirmā nosēšanās uz Mēness Constellation projekta ietvaros. Cilvēku septītā izkāpšana uz Mēness, pirmā pēc Apollo-17 misijas 1972.gada decembrī.
20 Septembrī 2019 Orion 16 Ares I ~30d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
21 Decembrī 2019 Altair 3 Ares V 0 39A Domāts koplidojumam ar Orion 17.
22 Decembrī 2019 Orion 17 Ares I 21d. 4 39B Cilvēku astotā izkāpšana uz Mēness, otrā nosēšanās uz Mēness Constellation projekta ietvaros.
23 Martā 2020 Orion 18 Ares I ~30d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
24 Jūnijā 2020 Altair 4 Ares V 0 39A Domāts koplidojumam ar Orion 19.
25 Jūnijā 2020 Orion 19 Ares I 21d. 4 39B Cilvēku devītā izkāpšana uz Mēness, trešā nosēšanās uz Mēness Constellation projekta ietvaros.
26 Septembrī 2020 Orion 20 Ares I ~30d 3 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.
27 Februārī 2021 Altair 5 Ares V 0 39A Domāts koplidojumam ar Orion 21.
28 Februārī 2021 Orion 21 Ares I ~28d 4 39B Cilvēku desmitā izkāpšana uz Mēness, ceturtā nosēšanās uz Mēness Constellation projekta ietvaros.
29 Maijā 2021 Orion 22 Ares I ~21d 4 39B SKS apkalpes rotācijas lidojums.

Lidojuma pārtraukšanas pacelšanās laikā izmēģinājumu saraksts[izmainīt šo sadaļu | labot pirmkodu]

Orion Lidojuma pārtraukšanas izmēģinājuma paātrinātāja (Orion Abort Test Booster, ATB) testa lidojumi, līdzīgi Little Joe II izmēģinājumiem Apollo laikmetā. Šajās misijās tiks pārbaudīti kuģa Orion formas un masas makets (angl. boilerplate) un avārijas glābšanas raķešsistēma.

Numurs Mēnesis Gads Misija Piezīmes
Plānotās misijas
1 Septembrī 2009 AA-1 Maksimālas aerodinamiskās pretestības apgabals (max Q).
2 Augustā 2010 AA-2 Zemskaņas ātrums.
3 Februārī 2011 AA-3 Pacēlšanās pārtraukšanas tests neparedzēti zemām augstuma vērtībām. Pārtraukšana, nesējama atrodoties uz starta platformas.

Lidojuma pārtraukšanas uz zemes izmēģinājumu saraksts[izmainīt šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kosmosa kuģa Orion Kuģa pacelšanās glābšanas sistēmas paredzētie izmēģinājumi uz starta platformas.

Numurs Mēnesis Gads Misija Piezīmes
Plānotās misijas
1 Pavasarī 2009 Pad Abort 1 Tiks izmatots Kuģa pacelšanās glābšnas sistēmas (angl. Launch Escape System, LES) adaptera (starp LES un Kuģi) jau izstrādātā aerodinamiskā forma.

Zināms arī kā lidojuma pārtraukšanas izmēģinājums (abort flight test, AFT). Pilna mēroga Orion ATF apkalpes modulis tiek gatavots Draidena lidojumu pētījumu centrā, Kalifornijā.

Lidojums pārcelts uz nenoteiktu laiku.


Orion apkalpes modulis Pathfinder 'izmēģinājuma artikuls' izgatavots Lenglija pētījumu centrā, Virdžīnijā. PA-1 izmēģinājums notiks ASV Armijas Vaitsendsas Raķešu izmēģinājumu poligonā, Jaunmeksikā .

2 Maijā 2010 Pad Abort 2


Saites angļu valodā[izmainīt šo sadaļu | labot pirmkodu]