Dārza iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Dārza iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Dārza iela
Dārza iela
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Kurzemes rajons
Apkaime Dzirciems
Garums 390 m
Joslu skaits 2
Segums asfalts
Dārza iela Vikikrātuvē

Dārza iela ir iela Rīgā, Kurzemes rajonā, Dzirciema apkaimē. Mūsdienās vēsturiskā Dārza iela ir pārtraukta ar Rīgas Stradiņa universitātes ēku kompleksu, Dzirciema ielu un daudzstāvu ēku masīvu, bet ielas daļa, kas atrodas uz rietumiem no Dzirciema ielas, ir pārdēvēta par Usmas ielu. Atlikušās Dārza ielas garums ir 390 metri un tā visā garumā ir klāta ar asfalta segumu.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dārza iela ir minēta Rīgas adrešu grāmatā jau 1861. gadā. Sākotnēji tā sākās no Aleksandra ielas (tagadējā Kandavas iela), daļēji iekļaujot tagadējo Konsula ielu.[1] Padomju laikā iela ir pārrauta, izbūvējot Rīgas Medicīnas institūta (Rīgas Stradiņa universitāte) ēku kompleksu. Ielas beigu posms ir likvidēts, izbūvējot Jūrmalas gatves satiksmes pārvadu pār dzelzceļu.

2015. gadā ielas daļa, kas atrodas uz rietumiem no Dzirciema ielas Rīgas adresācijas sakārtošanas projekta ietvaros ir pārdēvēta par Usmas ielu.[2]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dārza iela ir 390 metrus gara iela Dzirciema apkaimē. Tā sākas krustojumā ar Slokas ielu, krustojas ar Ķiršu ielu un izbeidzas aiz Rīgas Stradiņa universitātes ēku kompleksa (šeit caur stāvlaukumu savienota ar Mazo Dārza ielu un Konsula ielu). Dārza ielā ir īres namu un savrupmāju apbūve, kā arī vairākas sabiedriskas ēkas: pie krustojuma ar Slokas ielu atrodas Rīgas 41. vidusskola (Slokas ielā 49a), ielu pārtrauc Rīgas Stradiņa universitātes ēku komplekss (Dzirciema ielā 16). Dārza ielā atrodas Zengbuša muižas kungu māja (Dārza ielā 3) un daļēji saglabājies muižas parks.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dārza iela ir savienota ar šādām ielām:

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Rīga. Dārza iela Zudusī Latvija
  2. Vairākām ielām Rīgā mainīs vai likvidēs nosaukumus Arhivēts 2015. gada 23. decembrī, Wayback Machine vietnē. apollo.lv

Koordinātas: 56°57′14″N 24°03′25″E / 56.954°N 24.057°E / 56.954; 24.057