Dīters Nolls

Vikipēdijas lapa
Dīters Nolls
Dieter Noll
1955. gadā
1955. gadā
Personīgā informācija
Dzimis 1927. gada 31. decembrī
Rīza, Veimāras Republika, Saksija
Miris 2008. gada 6. februārī (80 gadi)
Ceitene (Zeuthen), Vācija, Brandenburga
Tautība vācietis
Literārā darbība
Nodarbošanās rakstnieks
Valoda vācu
Rakstīšanas laiks 1956.—1990.
Žanri stāsti, romāni, noveles, poēmas
Slavenākie darbi "Vernera Holta piedzīvojumi"
Alma mater Jēnas Universitāte

Dīters Nolls (vācu: Dieter Noll; 1927. gada 31. decembris2008. gada 6. februāris) bija vācu rakstnieks. Viņa pazīstamākais darbs ir divās grāmatās iznākušais romāns Vernera Holta piedzīvojumi (vācu: Die Abenteuer des Werner Holt), kas laikā no 1960. gadu sākuma līdz pat autora nāvei tika izdots divu miljonu lielā tirāžā.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dīters Nolls piedzima Saksijā farmaceita ģimenē. Viņa māte pa pusei bija ebrejiete. Uzreiz pēc vidusskolas pabeigšanas Nolls tika iesaukts Trešā reiha gaisa spēku dienestā kā Luftwaffenhelfer. 1944. gadā viņš tika iesaukts Vērmahta dienestā kā karavīrs. Otrā pasaules kara beigās Nolls nokļuva ASV armijas gūstā. Pēc atbrīvošanas, 1948. gadā, viņš studēja mākslas vēsturi, filozofiju un ģermānistiku Jēnas Universitātē. Kopš 1950. gada Nolls dzīvoja Berlīnē, kur strādāja vairākos laikrakstos. No 1956. gada viņš nodarbojās ar rakstniecību.

Kopš 1946. gada Dīters Nolls bija komunistiskās partijas biedrs. Viens no pazīstamākajiem Nolla darbiem ir novele divos sējumos Vernera Holta piedzīvojumi. Šis darbs ir autobiogrāfisks. Pirmais sējums stāsta par jauniešiem, kuri mācās vidusskolā, bet drīz vien tiek iesaukti gaisa spēku dienestā, bet pēc tam Vērmahtā. Otrs sējums ir par pēckara dzīvi, kur bijušajam karavīram ir jāiedzīvojas jaunajā kārtībā un jāatgriežas pie miera laika dzīves. Šis darbs ir ticis izdots vairāk kā 2 miljonu eksemplāru apjomā, bet pēc pirmās daļas motīviem tika uzņemta kinofilma.

Dīters Nolls vairākkārt tika apbalvots par savu darbību literatūrā. Viņš darbojās vairākās rakstnieku organizācijās un bija Berlīnes mākslas akadēmijas biedrs no 1969. gada. Dīters Nolls nomira 2008. gada 6. februārī no vēža.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]