Daniels no Bannerovas

Vikipēdijas lapa

Daniels no Bannerovas (vācu: Daniel von Bannerow, Daniel Bannerow, latīņu: Danielus de Lenewarde) bija viens no Livonijas bīskapa Alberta pirmajiem vasaļiem Livonijas krusta karu sākumā. Lielvārdes kungs Daugavas Līvzemē.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Par Daniela izcelsmi trūkst tuvāku ziņu, ja neskaita kādu 16. gs. otrās puses Indriķa hronikas norakstu (t.s. Ūksenšernas kodeksu), kur viņš nosaukts par Danielu Bannerovu.[1] Iespējams, ka Daniels cēlies no Bannersdorfas Fēmarnas salā Baltijas jūrā, starp Ķīles un Lībekas līci, apmēram 100 km uz ziemeļiem no Lībekas.[2]

1201. gadā viņš minēts kā dižciltīgs vīrs, kas no bīskapa Alberta saņēma par lēni Lielvārdes pili.[3]

Pēc zaudētās 1206. gada kaujas pie Salaspils Lielvārdes līvi apsolīja kristīties katoļu ticībā un ik gadu maksāt Danielam kā nodevu pusbirkava rudzu no arkla, tomēr šo solījumu nepildīja.[4] Jau 1207. gada pavasarī Danielam radās nesaskaņas ar Kokneses ķēniņu Vetseki, kas "ne reizi vien bija sagādājis nepatikšanas Daniela ļaudīm un, lai arī vairākkārt brīdināts, nebija pārstājis tos šādā veidā traucēt". Kadā naktī viņš kopā ar savu karadraudzi uzbruka Kokneses pilij un to ieņēma. Tomēr bīskaps Alberts lika atdot ķēniņam viņa pili līdz ar visu īpašumu.[5]

Pēdējo reizi pieminēts 1224. gadā Tālavas dalīšanas līguma parakstīšanā kā liecinieks bruņinieks Dāniels no Lielvārdes.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. August Hansen. Origines Livoniae sacrae et civilis. Heinrich’s des Letten älteste Chronik von Livland, aufs neue herausgegeben und mit einer Einleitung, einer deutschen Übersetzung, Anmerkungen, Urkunden und Registern versehen von Dr. Aug. Hansen. Riga: 1857. - 74 lpp.
  2. Indriķa hronika. V. 1. Arhivēts 2019. gada 27. aprīlī, Wayback Machine vietnē. Ā. Feldhūna tulkojums, Ē. Mugurēviča priekšvārds un komentāri. Rīga: Zinātne, 1993. - 354. lpp.
  3. Indriķa hronikas apraksts par 2001. gada vasaras notikumiem: Eo tempore episcopus Danielem virum nobilem et Conradum de Meyiendorpe ad se colligens duobus castris Lenewarde et Ykescola inbeneficiavit. A. Feldhūna tulkojums: "Šai laikā bīskaps paņēma pie sevis Daniēlu, dižciltīgu vīru, un Konrādu no Meiendorpas un piešķīra viņiem par lēni divas pilis - Lielvārdi un Ikšķili."
  4. Indriķa hronika X, 13.[novecojusi saite]
  5. «Indriķa hronika XI, 8.». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 29. martā. Skatīts: 2015. gada 19. aprīlī.