Datņu serveris

Vikipēdijas lapa

Datņu serveris (angļu: File server) ir specializēts servera veids, kas nodrošina pieeju koplietošanas datnēm. Parasti tas ir viens no tīkla datoriem, kurā tiek uzkrātas datnes, lai tās varētu izmantot klientu datori.

Lielākos tīklos datņu serveriem var būt nepieciešama speciāla operētājsistēma, bet mazākos tas var strādāt ar parastu personālā datora operētājsistēmu. Datņu serverim lokālajā tīklā parasti ir galvenā loma. Jo serverim ir pieslēgts vairāk darba staciju, jo tā jaudai vajadzētu būt lielākai. Lai nodrošinātu tīkla darbu jebkurā laikā, serveri bez īpašas vajadzības neizslēdz. Tā kā tīkla administrēšana neprasa ilgstošu un regulāru darbu pie servera, tas var būt komplektēts ar ne pārāk kvalitatīvu monitoru, peli un klaviatūru, uzsvaru liekot uz koplietošanas iekārtām un datora jaudu.

Galvenais servera uzdevums ir visu pieņemto pieprasījumu izsekošana, piekļūšanas vadība resursiem un maksimāli ātra šo resursu piedāvāšana klientiem.

Tā, piemēram, datņu serverim ir izteikti liela nozīme tīmekļa mitināšanas pakalpojumu nodrošināšanā, kas apmeklētājiem pieejamas padara tīmekļa vietnes. Kvalitatīvu mitināšanas pakalpojumu sniegšanai vajadzīgi serveri ar augstu jaudu, kas bez liekiem traucējumiem nodrošina nepārtrauktu darbību, bet nepieciešamā darbības ātruma nodrošināšanai liela uzmanība jāpievērš servera noslogojumam.