Dermatoloģija

Vikipēdijas lapa
Dermatoloģijas procedūra

Dermatoloģija ir medicīnas nozare, kas pēta ādas uzbūvi un funkcijas, ārējās vides ietekmi uz ādu, kā arī ādas pārmaiņas, kas rodas ādas slimību un dažu iekšējo orgānu slimību gadījumos. Dermatoloģija cenšas noskaidrot ādas slimības jeb dermatožu cēloņus, patoģenēzi, klīniskās izpausmes, izstrādā diagnostikas un ārstēšanas metodes, kā arī profilaktiskos pasākumus. Dermatoloģija ir cieši saistīta ar citām medicīnas nozarēm, kā arī ar histoloģiju, fizioloģiju un mikrobioloģiju.

Atsevišķas ādas slimības un to ārstēšanas metodes ir bijušas aprakstītas jau vairākus gadsimtus pirms mūsu ēras. Plašāka dermatoloģijas attīstība sākās 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta sākumā, kad austriešu ārsts I. Plenks un angļu ārsts R. Vilans radīja pirmās ādas slimību morfoloģiskās klasifikācijas. Franču ārsts Ž. Alibērs visas dermatozes iedalīja divpadsmit grupās.

Latvijā dermatoloģija sāka attīstīties no 1921. gada, kad Pēteris Sniķers Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē nodibināja Ādas un veneroloģijas slimību katedru. Tajā pētīja galvenokārt lepru un ekzēmu.