Dienvidaustrumāzijas vāveres

Vikipēdijas lapa
Dienvidaustrumāzijas vāveres
Callosciurini
Āzijas trīskrāsu vāvere (Callosciurus prevostii)
Āzijas trīskrāsu vāvere (Callosciurus prevostii)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlaseZīdītāji (Mammalia)
KārtaGrauzēji (Rodentia)
ApakškārtaVāverveidīgie (Sciuromorpha)
DzimtaVāveres (Sciuridae)
ApakšdzimtaĀzijas vāveres (Callosciurinae)
CiltsDienvidaustrumāzijas vāveres (Callosciurini)

Dienvidaustrumāzijas vāveres, Dienvidaustrumāzijas vāveru cilts (Callosciurini) ir viena no vāveru dzimtas (Sciuridae) grauzēju ciltīm. Tā kopā ar palmu vaverēm (Funambulini) veido Āzijas vāveru apakšdzimtu (Callosciurinae).

Šajā ciltī ir apmēram 55 sugas, kas iedalās 13 ģintīs.[1] Zinātniskais nosaukums Callosciurini ir atvasināts no Āzijas vāveru Callosciurus ģints nosaukuma, kas nozīmē "skaistās vāveres".[2]

Izskats un ieradumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dienvidaustrumāzijas vāveres dzīvo Dienvidaustrumāzijas tropu biomā. Tās ir vidēji lielas vāveres ar garām, kuplām astēm, izņēmums ir mazās pundurvāveres un pigmejvāveres, kuras ir mazākas par pārējām. Dienvidaustrumāzijas vāveres ir ļoti krāsainas un dažādas, īpaši skaisto vāveru ģints (Callosciurus).[3] Tās ir dienas dzīvnieki[4] un barojas ar koku lapām, sēklām un augļiem, kā arī kukaiņus, piemēram, ciršļasejas vāveru ģints (Rhinosciurus) vāveres pamatā pārtiek no skudrām un termītiem.[5] Dienvidaustrumāzijas vāveru ciltī ir arī vairākas zemes vāveru ģintis: svītrainās zemes vāveres (Lariscus), ciršļasejas vāveres (Rhinosciurus) un citas.

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Thorington, R. W. Jr. and R. S. Hoffman. 2005. Family Sciuridae. Pp. 754-818 in Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson and D. M. Reeder eds. Johns Hopkins University Press, Baltimore.
  2. «Отряд Грызуны — Rodentia». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 25. aprīlī. Skatīts: 2009. gada 26. aprīlī.
  3. «Mountain Red-bellied Squirrel - Callosciurus finlaysonii». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2009. gada 11. jūlijā. Skatīts: 2009. gada 26. aprīlī.
  4. «Jeysblog: Squirrles». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 5. martā. Skatīts: 2009. gada 26. aprīlī.
  5. «Shrew-faced Ground Squirrel - Rhinosciurus laticaudatus». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2009. gada 24. martā. Skatīts: 2009. gada 26. aprīlī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]