Diskusija:Amonija karbonāts

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

ScAvenger, tu par to raugu neesi kaut ko sajaucis? Parasti visur teikts, ka šo izmanto cepamā pulvera vietā, bet par raugu pirmā dzirdēšana ~~Xil (saruna) 21:36, 24 martā, 2012 (UTC)

Acīmredzot domāts maizes rauga vietā) --Gaujmalnieks (diskusija) 23:26, 24 martā, 2012 (UTC)
Manuprāt, cepamo pulveri (kura sastāvā dažreiz ir amonija karbonāts) izmanto rauga vietā kā mīklas irdinātāju — lai nebūtu jāgaida, kamēr uzrūgst. Mēģināšu noprecizēt. --ScAvenger (diskusija) 05:28, 25 martā, 2012 (UTC)
Manuprāt, mīklas, kurās izmanto raugu izdala kā atsevišķu prādību un raugs arī citādi uzvedas. Cepamais pulveris ir dzeramās sodas, kartupeļu cietes un citronskābes maisījums, kuram ar šo vielu nav nekāda sakara, ja neskaita faktu, ka cilvēki uzskata to par vienu un to pašu, jo efekts ir gandrīz vienāds (vienīgais slikti sajaukts cepamais pulveris reizēm aiz sevis atstāj piegaršu) ~~Xil (saruna) 17:17, 25 martā, 2012 (UTC)
Raugs, protams, ir dzīva sēnīšu kultūra un prasa attiecīgu sarežģītāku apiešanos. Ideālā gadījumā rezultāts tomēr ir vienāds — čagans, irdens, "uzpūsts" mīklas izstrādājums, vienalga, vai gāzi izdala raugs savā dzīvības procesā, vai ķīmiska reakcija. Ķīmiskajiem pulveriem ir savi trūkumi — vai nu paliek pāri sodas piegarša (nātrija citrātam, kas rodas reakcijā, droši vien arī kaut kāda garša) vai arī izceptais objekts ož pēc amonjaka; vismaz kaut kādā forumā lasīju, ka to briežraga sāli var lietot tikai maza izmēra izstrādājumiem, lielākos amonjaks var pilnīgi neizdalīties. Toties briežraga sāls sāk darboties tikai augstā temperatūrā un neatstāj pēc sevis nekādus sāļus; klasiskais cepamais pulveris sāk reaģēt mitrumā, t.i., vēl pirms sākta cepšana. --ScAvenger (diskusija) 17:40, 25 martā, 2012 (UTC)