Diskusija:Citplanēta

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Nosaukuma un definīciju precizitāte[labot pirmkodu]

Raksta nosaukumam vajadzētu būt "eksoplanēta" vai "ekstrasolāra planēta". "Citas planētas" jeb "citplanētas" definīcijai loģiski jābūt "Cita planēta ir tāda planēta, kas nav Zeme". (Retorisks jautājumus par terminoloģiju - vai marsieši (ja tādi būtu) būtu citplanētieši? Pašlaik sanāk, ka nē, marsieši nav citplanētieši :) Pirmais teikums varētu būt: "Eksoplanēta ir tāda citplanēta, kas riņķo ap citu zvaigzni, tas ir, tā nepieder pie Saules sistēmas. --Termgrauzis (diskusija) 20:01, 6 jūlijā, 2012 (UTC)

"Citplanētu" ir pieņēmuši astronomi. Kad atklāsim citplanētiešus uz Marsa vai citas Saules sistēmas planētas, tad varēsim pārskatīt terminoloģiju :)--Dainis (diskusija) 20:10, 6 jūlijā, 2012 (UTC)
Manuprāt, neprecīzs un pārprotams latviskojums, ko nevajadzētu popularizēt. Piemēram, ja ir vārdi cittautietis vai citticībnieks, tad visiem ir skaidrs, ka tas ir citas tautas/ticības piederīgais, bet te kāds astronoms mēģina ieviest, ka vārds „cittautietis” pēkšņi apzīmēs tikai tos cittautiešus, kuri dzīvo, piem., citos kontinentos. Varbūt derētu kāds cits vārds, svešplanēta, ārplanēta vai citzvaigžņsistēmplanēta :), bet nav korekti vārdam „cits” pēkšņi sašaurināt nozīmi. --Termgrauzis (diskusija) 21:58, 6 jūlijā, 2012 (UTC)
Vikipēdijā ir jāataino tādi termini, kādi tiek lietoti. Šeit nav paredzēts nodarboties ar jaunvārdu izgudrošanu.--Dainis (diskusija) 05:34, 7 jūlijā, 2012 (UTC)
Godīgi sakot, vārdnīcas (vismaz man pieejamās) par doto tēmu klusē. Manuprāt, raksta ievadā pietiekami labi viss paskaidrots. Saules sistēmas planētas parasti nesauc par citplanētām, tās ir "mūsu" planētas :) Ārplanēta būtu pavisam nekorekti, jo ar terminu "ārējā planēta" apzīmē Marsu un tālākās planētas (atšķirībā no iekšējām planētām Veneras un Merkura). --ScAvenger (diskusija) 05:58, 7 jūlijā, 2012 (UTC)
PS: Ja atmiņa neviļ, tad Marss arī tomēr ir iekšējā planēta. Ārējās planētas ir sākot ar Jupiteru. --Treisijs (diskusija) 06:36, 7 jūlijā, 2012 (UTC)
Tu jauc ar Zemes tipa planētām. Un šis raksts ir steidzīgi jālabo :) Sk. 3. lappusē. --ScAvenger (diskusija) 06:52, 7 jūlijā, 2012 (UTC)
Zinātnes un tehnoloģijas vārdnīcā arī ir analoģisks dalījums iekšējās un ārējās planētās. Ja tevi mulsina tas, kas teikts krievu vikipēdijā, tad viņi to ņēmuši no Lielās padomju enciklopēdijas. --ScAvenger (diskusija) 07:22, 7 jūlijā, 2012 (UTC)