Diskusija:Džordžs Bērklijs

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Paskaidrojums par izlaboto:

Kāpēc Bēklijs ir angļu, nevis īru filozofs.

  • Bēklijs pats sevi uzskatīja par angli.
  • Bērklijs bija anglikānis, tā laika Īrijā tas nozīmēja tautības piederību (piederību pie Īrijas angļu kopienas).
  • Herders, piemēram, netiek uzskatīts par latviešu filozofu, kaut arī lielu daļu mūža pavadīja Rīgā.--Feens 13:24, 25 Dec 2004 (UTC)
Aizdomas, ka šis skotu muižnieku izcelsmes Īrijas Baznīcas bīskaps (kurš citu valodu vikipēdijās dēvēts par "īru filosofu") sevi uzskatīja nevis par angli, bet par Lielbritānijas karaļa pavalstnieku. Tai laikā tautības jēdziens praktiski neeksistēja (tb tās bija tikai lietotās valodas atšķirības, nevis mūsdienu nācijas izpratne) :) --anonīms 10:17, 16 martā, 2009 (UTC)
Tev ir pilnīga taisnība, tomēr tas, ko mūsdienu angļu valodā nozīmē Irish, viņš noteikti nav. Ar "angļu filozofu" šeit es vairāk domāju t.s. angļu filozofiskās skolas pārstāvi? Ja būtu precīzāks formulējums - labprāt piekritīšu. Mans viedoklis (līdz ar dažiem citiem) ir, ka nācijas pamazām saradās, sakot ar Franču revolūciju, bet tomēr tie iepriekšējie darboņi vairāk un mazāk ir "salikti" pa nacionālajām istabām, un nākas daļēji sekot tradīcijai. --Feens 11:21, 16 martā, 2009 (UTC)
Pats vispār izvairos spriest par tautību gadījumos, kad zināms, ka pats subjekts šādi sevi nepozicionēja. Taču tā nu XIX-XX gs. literatūrā iegājies visiem tās tautības kabināt klāt un ļaudis to turpina darīt (gan populārajā, ne zinātniskajā telpā). Angļu vikipēdijā ir "Irish philosopher", vācu vikipēdijā ir "irischer Theologe", franču vikipēdijā ir "philosophe irlandais", krievu vikipēdijā ir "английский философ", čehu vikipēdijā ir "irský filosof" utt. Bērklija gadījumā es lietotu "britu filosofs, dzimis skotu muižnieku ģimenē, Tomastaunā, Kilkenijas grāfistē (Īrija)", jo pats viņš sevi neuzskatīja ne par skotu, ne īru, ne angli - svarīgāka tai laikā bija konfesionālā piederība un pavalstniecība. --anonīms 11:42, 16 martā, 2009 (UTC)
Es par to britu jau brīdi atpakaļ domāju, tomēr tolaik nebija Lielbritānijas kā valsts, bija divas karaļvalstis (Īrija un Anglija) personālūnijā, bet pati Īrija toties nav Britānija (Lielbritānijas sala). Bet nu ietekmes un skolas ziņā varētu to britu rakstīt. Nezinu, izlem Tu. :) --Feens 14:12, 16 martā, 2009 (UTC)