Diskusija:Dzintars

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Vai dzintaru tomēr neuzskata par organiskas izcelsmes minerālu jeb biominerālu? --ScAvenger 12:56, 22 februārī, 2008 (UTC)

Dzintars bieži tiek iekļauts minerālu listēs un grāmatās, kas apraksta populārus minerālus. Tas pat ir iekļauts minerālu klasifikatoros - gan Strunca sistēmā, gan citos. Taču dzintars pēc būtības neatbilst minerāla definīcijai - sk. šeit pat Minerāls - pirmais teikums. Dzintaram nav noteikts ķīmiskais sastāvs un tam nekad nepiemīt kristāliskā struktūra. Daarznieks 13:10, 22 februārī, 2008 (UTC)
Protams, nekādas kristālķīmijas šajā gadījumā nav (nepamanīju rakstu neminerāls, kur tas viss izskaidrots). Lai tad arī būtu pie sveķiem (starp citu, vai ir korekti rakstīt "sveķis" - vārds "sveķi" latviešu valodā, liekas, ir daudzskaitlinieks?) --ScAvenger 13:24, 22 februārī, 2008 (UTC)
Izlaboju Daarznieks 13:39, 22 februārī, 2008 (UTC)

Viltus dzintars[labot pirmkodu]

Viens anonīms lietotājs šodien ieteica: "varbūt kāds var pateikt par to cik viņš ir bīstams un kaitīgs un ka labāk nevajadzētu celt no zemes? esmu kaut ko tādu dzirdējis taču nesaprotu kāpec." --Kikos 07:28, 20 aprīlī, 2010 (UTC)

Viltus dzintars, ja nemaldos, ir fosfors ko var izsklaot no dažādiem kara laika lādiņiem un citām militārām figņām. Ja tādu gabaliņu paņem rokā un/vai ieliek kabatā, tad siltumā (atkal - ja nemaldos) viņš var uzliesmot un tas var beigties visādi - sākot ar izbīli un beidzot ar ķīmiskajiem apdegumiem un vēl vis ko. --Krishjaanis 07:55, 20 aprīlī, 2010 (UTC)
Tieši tā. Īstais dzintars nekādi nevar būt bīstams vai kaitīgs, bet baltais fosfors no padomju laika militāristu apgaismošanas lādiņiem - gan. Nespeciālistam uz vietas atšķirt ļoti grūti. Sk. kaut vai šeit. --ScAvenger 09:02, 20 aprīlī, 2010 (UTC)
Cik es saprotu no zemes celt var, bet ir jāizžāvē un jāpaskatās kas notiek, nevis jābāž kabatā vai citā vietā kur liesmojošs objekts var radīt bojājumus, plus tas laikam atiecās tikai uz Kurzemes piekrasti, nevis līci ? Varētu ielikt norādi uz rakstu par fosforu pie skatīt arī, tur ir viss paskaidrots, vienīgais neizskatās īpaši labi (copyvio ?) ~~Xil (saruna) 09:26, 20 aprīlī, 2010 (UTC)