Diskusija:Pieteikšanās

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Diskusija:Iežurnāle)

Kur raksta autors ņēmis šādus terminus?! Es vienmēr klab.lv ieviesto "iežurnalēties" esmu uztvēris kā joku...

'log in' ('log on') latviskais termins ir "pieteikšanās" (sistēmā) un attiecīgi 'log out' ('log off') - "atteikšanās". Jā, angliski šis pats vārds tiek izmantots arī, lai apzīmētu kaut kādu veikto darbību reģistrēšanai (ierakstīšanai) žurnālā ("logā"), bet tā ir pavisam cita nozīme un uz šo rakstu vispār neattiecas. Un kas tas vispār par terminu - "iežurnāle"?

Atvainojos, ja kļūdos, bet man šis raksts vispār izklausās kā latviešu valodas terminu veidotāju izsmiešana (kas pie mums notiek itin regulāri...). (Es, protams, apzinos, ka gadījumā, ja kļūdos, man pašam šie konkrētie termini patiešām šķiet smieklīgi.) --knakts 15:35, 29 maijā, 2006 (UTC)

Google šādu vārdu neatrod (izņemot pašu vikipēdiju). Ko darīt? --Feens 19:12, 29 maijā, 2006 (UTC)




Žurnāls latviski nozīmē dienasgrāmata (no franču jour = diena); tālāk nozīme paplašinājusies arī uz laikrakstu, žurnālu kā preses izdevumu un žurnālu kā personu un darbību reģistru. Operā, lielā uzņēmumā, fabrikā sēž dežurants (no franču jour = diena; resp., dieninieks; cara armijā denščiks, padomju – dņevaļnyj). Cilvēks, kas ierodas, piesakās (vai nu burtiski: esmu klāt; tagad būšu še; būšu grimētavā, bibliotēkā, 123. telpā utml., vai vispārīgi: sveiki, kā klājas?, vai pat tikai ar galvas mājienu un smaidu [vai bez tā...]). Dežurants atzīmē viņa ierašanos – žurnālā, ar žetonu, ar atveramu/aizveramu lodziņu, vienkārši ar galvas mājienu un smaidu [vai bez tā...]. Jau turpat simts gadus skolotāji atzīmē žurnālā klāt esošos vai neesošos. Tā kā sistēma NAV JĀMAINA: cilvēks tiek leģitimizēts/reģistrēts (skolnieka apliecība!, ISIC karte!, lietotājvārds un parole!), tad viņš piesakās ierodoties un daudzos gadījumos arī atzīmējas promejot (no bibliotēkas, no teātra ēkas, nerunājot par prokuratūru vai policijas pārvaldi...) vai vienkārši iziet.

             Iežurnāle ir darbība, ar kuras palīdzību lietotājam tiek atļauta piekļuve kādai informācijas sistēmai. Tās gaitā lietotājam parasti ir jāievada savs lietotājvārds un parole, reizēm tas notiek automātiski, lai atvieglotu darbu. Jaunāko laiku tehnika ļauj pazīt iežurnalējamo lietotāju pēc pirksta nospieduma, balss u.tml.
             Pieteikšanās ir darbība, ar kuru! lietotājam tiek atļauta piekļuve kādai informācijas sistēmai. Tās gaitā [lietotājam] parasti ir jāievada [savs] lietotājvārds un parole, te daudz labāks nevis komats, bet semikols! reizēm tas notiek automātiski, lai atvieglotu darbu. Jaunāko laiku tehnika ļauj pazīt iežurnalējamo [lūk, un te jau ir sekas tik garam un neveiklam vārdam, kā iežurnāle: atvasinājums iežurnalējamo jau ir ķeburains un dīvs; turklāt nepamatoti pazudusi garumzīme uz pirmā –a-, savukārt ar šo (nepieciešamo) garumzīmi vārds psiholoģiski kļūst VĒL garāks un ķēmīgāks] pieteikto lietotāju pēc pirksta nospieduma, balss u.tml.

Iežurnāle atšķiras no vienkāršas datora ieslēgšanas vai "ieiešanas" tīmekļa vietnē jeb brīvas lapu pārlūkošanas. Lai varētu iežurnalēties, ir jābūt iepriekš reģistrējušamies (jāpiesakās pie administratora, jākļūst par vietnes vai sistēmas lietotāju, jāuzzina savi pienākumi un tiesības). Pieteikšanās atšķiras no vienkāršas datora ieslēgšanas, ieiešanas tīmekļa vietnē [jā, šis ir labi un skanīgi] jeb [nē! saturiski te domāts vai, bet tad kļūst uzkrītošs šī vārdiņa divkāršais neveiklais lietojums teikumā!] vai lapu brīvas pārlūkošanas. Lai varētu iežurnalēties – te tieši tāpat rodas gramatiska kļūda, zaudējot nepieciešamo garinājumu! pieteikties, ir jābūt iepriekš reģistrējušamies brrr!.... ir iepriekš jāreģistrējas (jāpiesakās pie administratora, jākļūst par vietnes vai sistēmas lietotāju, jāuzzina [savi] pienākumi un tiesības). Pēc darba vai apmeklējuma beigām lietotājam ir pienākums izžurnalēties, lai tādējādi novērstu sistēmas drošības pārkāpumus. Lietotāju veiktās darbības seansa laikā (t.i., no iežurnāles līdz izžurnālei, bet tīmekļa vietņu gadījumā – arī neiežurnalējušos lietotāju darbības) bieži vien tiek iegrāmatotas jeb žurnalētas īpašā žurnāla datnē, kuru vēlāk var analizēt administrators vai vietņvedis Pēc darba vai apmeklējuma beigām lietotājam ir pienākums izžurnalēties tas pats: piecas neveiklas zilbes plus gramatiska kļūda atteikties, iziet, lai tādējādi novērstu sistēmas drošības pārkāpumus. Lietotāju veiktās darbības seansa laikā (t.i., no pieteikšanās līdz iziešanai, bet tīmekļa vietņu gadījumā – arī nepieteikto lietotāju darbības) bieži vien tiek atzīmētas [iegrāmatotas jeb žurnalētas] īpašā žurnāla datnē, kuru vēlāk var analizēt administrators vai te ir identi jēdzieni, tādēļ jeb [tālrunis jeb telefons; tālrunis vai fakss] vietņvedis. Terminā "iežurnāle’’ ir vispārināti divi jēdzieni: · 'iežurnalēšanās' (lietotājs iežurnalējas) un · 'iežurnalēšana' (sistēma iežurnalē lietotāju). Terminā pieteikšanās ir vispārināti divi jēdzieni: · pieteikšanās (lietotājs piesakās, atzīmējas) un · atzīmēšana (sistēma atzīmē lietotāju, fiksē viņa pieteikšanos). · Angļu lietvārds "login" (sinonīms – "logon", [1]) var nozīmēt divas atšķirīgas lietas: · iežurnāli (darbību); · lietotājvārdu, kuru izmanto, lai iežurnalētos. Angļu lietvārds "login" (sinonīms – "logon", [1]) var nozīmēt divas atšķirīgas lietas:

pieteikšanos (darbību); 

· lietotājvārdu, kuru izmanto, lai pieteiktos Darbības vārdi to log on un to log in ir sinonīmi, to pašu var teikt par to log out un to log off. Darbības vārda pamatā ir lietvārds log; šajā gadījumā – ierīce kuģa ātruma mērīšanai (latviski – laga). Šos mērījumus atzīmē (to log) žurnālā, reģistrē. Weblog ir saliktenis – tīkla žurnāls, reģistrs, ziņu uzskaitījums; tad jau plašāk – dienasgrāmata, domapmaiņa. No pamatvārda (apzināti) atšķelts sākums un paliek blog. Saturs iegūts no "http://lv.wikipedia.org/wiki/Ie%C5%BEurn%C4%81le"

Par `iežurnāli` kā TK ieteiktu: viss var būt, bet tas nenozīmē, ka tā ieies apritē. Tāpat kā stulbais beidzēt (tad jau arī sācināt!). Iežurnāles gadījumā TK sēžas peļķē jau minētās garumzīmes problēmas (iežurnalēties) dēļ. Jānis Torgāns

Diskusija: Iežurnāle[labot pirmkodu]

Piedošanu: LEĢITIMĒTS! Par Weblog nav no Vikipēdijas raksta, kā tas izskatās. Jānis Torgāns 2006.gada 9.novembrī

Ēee... Ko ar šo visu tiek mēģināts pateikt? --knakts 11:24, 10 novembrī, 2006 (UTC)