Diskusija:Irāna

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Manuprāt nav pareizi Persiju identificēt ar Irānu. Rakstā par Irānu varētu būt sadaļa par Irānas vēsturi, kur varētu būt pieminēta Persija. Taču par Persiju kā par senu valsti (impēriju) vajadzētu būt atsevišķam rakstam.

Persija atrodas tajā pašā ģeogrāfiskajā vietā, kur Irāna. Liekas, ka līdz 2. pasaules karam to valst arī sauca par Persiju. Irānas vēsture gandrīz pilnībā ietver Persijas vēsturi. -Yyy 07:57, 28 maijā, 2006 (UTC)

Īsti laba šī pāradresācija uz rakstu "Irāna" man neliekas. Drīzāk vajadzētu nozīmju atdalīšanas lapu, jo ar Persiju saprot arī impēriju, kas pastāvēja p.m.ē., un kam ar mūsdienu Irānu salīdzinoši visai neliels sakars. --Dekaels 19:24, 9 martā, 2006 (UTC)

Piekrītu. Manuprāt, rakstam "Persija" vajadzētu būt par seno impēriju ar norādi sākumā uz to, ka tās mūsdienu "mantiniece" ir Irāna. --Jūzeris 20:16, 9 martā, 2006 (UTC)
Aprakstīšu problēmu, un kāpēc pāradresēju:
  • irāņi sauca Irānu par Irānu jau no 200.g pmē, nevis par Persiju, ko izgudroja senie grieķi.
  • eiropieši Irānu sauca par Persiju līdz 1935.gadam (Latvijā laikam līdz 2.karam), kad paši irāņi "palūdza" saukt viņus par Irānu.
  • Persijas (Irānas) vēsture ir relatīvi nepārtraukta. Grieķiju arī mēs pmē saucam par Grieķiju, Ēģipti par Ēģipti utt.
Un tagad (bonus play! :) ), ja atrisināsiet jautājumu, kuras no šīm valstīm sauksim par Persiju, pāradresāciju noņemšu (no en.wiki) :))):

--Feens 20:52, 9 martā, 2006 (UTC)

Neiedziļinoties detaļās, skaidrs ir viens – angļu Vikipēdijā ir atsevišķi raksti par Persijas Impēriju un Irānu. Tradicionāli Eiropā, runājot par senākiem laikiem, runā par Persiju, nevis Irānu, tāpēc pievienojos Jūzerim un Dekaelam. --Tail 13:59, 28 maijā, 2006 (UTC)
Nevajag wikipediju uztvert kā absolūto patiesību :) Faktiski jau nav tādas Persijas. Ir dažādas valstis kas bijušas vienā un tajā pašā teritorijā. Tās iedzīvotāji pārsvarā saukti par persiešiem, un no 2.P.K. šo valsti sauc par Irānu. Faktiski jau visas senākās civilizācijas būtu jāliek sadaļā - Irānas vēsture. Neparakstīts komentārs, ko pievienoja 81.198.146.11 (diskusija · devums).
Pievienojos tiem, kas ir par atsevišķu Persijas raksta izveidi un pāradresācijas noņemšanu. Pilnībā piekrītu, ka rakstā Irāna var un vajag minēt vēsturiskos tās nosaukumus un, protams, Persijas impēriju. Es patiesībā biju sašutis, kad pāris dienas iepriekš uzspiežot uz Persiju nonācu Irānā! :)
Un starp citu, Krievija, PSRS un Krievijas impērija ir atsevišķi raksti.
Te arī bija minēts, ka Persieši visu tās pastāvēšanas laiku ir dēvējuši sevi par Irāniešiem, tad lai nu tie dēvē. Mēs jau nerakstam Irānas Vikipēdiju. Manuprāt, tās ir divas pavisam dažādas lietas. --Latvia United 16:00, 28 maijā, 2006 (UTC)
Neiebilstu, ka par Persiju nevarētu rakstīt atsevišķi, tikai tad vienojamies, kā to darīt.
  • Irāna ir valsts, kas līdz 1935. gadam tika saukta par Persiju, respektīvi tā ir tā pati valsts tikai ar jaunu nosaukumu latviešu valodā pēc attiecīgā gada, tāpēc pie Irānas raksta tas jāpiemin.
Par ko rakstīsim rakstā par Persiju? Man nav viedokļa. Vienīgi skaidrs, ka tradicionāli skolas mācību grāmatās par persiešiem saukta valsts, kas cīnījās ar sengrieķiem un Maķedonijas Aleksandru. Kur "sākas" tā XX gadsimta Persija - nezinu. Man aizdomas, ka tam Persijas rakstam jābūt disambig rakstam. Kādas ir Jūsu domas?--Feens 19:04, 28 maijā, 2006 (UTC)