Diskusija:Jānis

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Ir daudzi sen zuduši vārdi un jēdzieni kurus senlatvieši izmantoja un mūsdienu latviešiem ir zuduši, tāpēc pie reizes piekasīšos citātam par Jānis saistību ar nozīmi jāt. Citāts tiek izmantots maldinoši bez paskaidrojuma(un ir izzīsts no pirksta, jo nav precīza paskaidrojuma, un ir tikai citāts, kas sekojot wiki standartam ar laiku kļūst par dogmu un degradē enciklopēdijas jēdzienu kā tādu) un praktiski var tikt uzskatīts par nepatiesu un meliem. Ja nemaldos, tad mūsdienu mīta par vārda Jānis izcelsmi

  1. nekad nav bijusi ar latviešu vārdu jāt... vienīgā Jāņa saistība ar jāšanu ir tautasdziesmās(un arī tad ne visās!) un uz šī pamata nevar apgalvot, ka Jānis=jāt, jo saskan tikai pirmie 2 burti, bet zilbes skaņa un izruna jān & jāt arī jāj pilnīgi atšķiras. Vismaz mani neviens par Jāju vai Jāti nekad nav saucis, bet ģimenē tiek lietots vārds Jancis... uz tā pamata tad var vispār apgalvot, ka Jānis ir radies no jancīgs... vai vēl trakāk ar nereti lietoto variantu Janka - un jā, kāpēc vispār šie varianti nav pieminēti šajā rakstā?
  2. Neatceros un arī netaisos meklēt, bet man liekas, ka šī teorija par Jānis izcelsme no jāšanas ir radusies, balstoties uz seno indo-irāņu valodas rekonstrukciju, kur jāt sakne ir "yāna". Garantēju to ka esmu pierakstījis nepareizi, bet šis ir tas pamats no kura ir radusies saistiba ar jāšanu. Bet to tad lūdzu arī uzrādīt, nevis mistisku citātu vārdnīcā, kuŗš ir tikai pliks apgalvojums.

Ja nu kāds atrod precīzu citātu vai vismaz pašu vārdu, bet esmu lasījis par jēnēm, kuras Latgales pusē tika slietas ap saulgriežiem(Jāņos!) un tika izmantoti par saules vārtiem(acīmredzami lai noskaidrotu vai saule lec īsākajā dienā). Jebkurā gadījumā sendienās pašas dienas noteikšana bija atkarīga no saules gaitas vērošanas jo tad vēl nebija kalendāru vai datoru, kur šo informāciju jāņabērniem apskatīties lai svinētu šo dienu... ;) Neesmu latgalietis, tāpēc nezinu - pieņemu, ka šis termins par to ka kaut kad sensen bija tāda tradīcija ir tikai pierakstīts pirmskara periodā un sen neviens mūsdienās neko tādu nemaz nezin. Vienīgais fakts ko atceros, ir tas, ka tas tika lasīts kaut kur preses izdevumā(bet noteikti ne Jāņu sakarā - vienīgais jēnes sakars bija ar saulgriežiem) un nez kāpēc šā termina saistībā nāk prātā Rainis, kuru par savu sinonīmu izmantoja Jānis Pliekšāns - ja nu kāds tur pa rokai Jāņa raiņa biogrāfiju, liekas, ka tos akmeņus sauca par reiņiem, nevis raiņiem.

Manuprāt, ir vērts arī papētīt romiešu dieva Jānusa saistību ar Jānis(tas gan ir cits stāsts, bet ir daudzas sakritības). Jānus ir sākuma un beigu(arī ceļu sākuma un beigu) dievs, arī durvju un vārtu dievs un tiek attēlots divsejains, kas vienlaikus skatās pagātnē un nākotnē. Bez tam(!) arī vārds Jānus ir līdzīgs "jāt" saknei... (šis ir domāts kā sarkasms) :D un šeit ir liela saistība ar ceļu, kurus sendienās izmantoja jātnieki, jo parasti cilvēki varēja iet pa takām. Tas ka Jānus bija ļoti nozīmīgs dievs, liecina tas, ka romieši ir nosaukuši sava kalendārā gada pirmo mēnesi par godu Jānusam: Ianuarius. ja nealdos, tad Jānus sākotnēji nemaz nebija romiešu dievs, bet no kaut kurienes šie viņu piesavinājušies - no kā, nezinu.

Bet ja nopietni, tad vienīgie visprecīzākie senlatviešu laika sākuma un beigu orientieri bija saulgrieži. Un ja jēnes tika slietas lai noteiktu ne tikai pašus galvenos vasaras(un arī ziemas) saulgriežus, bet arī pārējos grūtāk pamanāmos, tad ir sakars, kaut arī pats nosaukums ir saglabājies tikai Jāņu svinēšanā vasarā, jo ziemā tomēr dēļ sliktiem laika apstākļiem(ja krīt sniegs un puteņo) ir daudz grūtāk noteikt kura diena ir visīsākā balstoties uz saules lekšanas vietu pie apvāršņa.

Vēl, mani interesētu vai kāds speciālists var palabot un papildināt informāciju, bet arī presē(intervija) par šo tēmu ir lasīts, ka līdz pat 16. gadsimtam Jānis kā vārds netika dots bērniem. Ti - šis vārds nebija personvārds un par Jāņiem dēvēja saimes galvas - protams, ka jau ar attiecīgu bērnu(un varbūt mazbērnu) pulku. Un ja tas tā ir, tad stipri velk uz pusdieva/cilvēka personifikāciju. —Šo komentāru pievienoja 2.221.54.160 (diskusijadevums).

Kritēriji iekļaušanai sarakstā[labot pirmkodu]

Kādi ir kritēriji iekļaušanai sarakstā? Vai šie ir nozīmīgākie Jāņi (ar kaut kādu pamatojumu vai lapas autora viedoklis)? Ir pat iekļautas pāris sarkanās saites uz relatīvi maz zināmiem Jāņiem. --Papuass (diskusija) 2017. gada 26. janvāris, plkst. 11.27 (EET)[atbildēt]

izvēlēti tikai tie Jāņi, kuriem ir lapas angļu Vikipēdijā.--Pirags (diskusija) 2017. gada 26. janvāris, plkst. 15.45 (EET)[atbildēt]