Diskusija:Jaunā Derība

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Kurš gramatikas likums nosaka, ka šajā vārdu savienojumā vārdu Derība raksta ar lielo burtu? --Feens 21:13, 4 februārī, 2009 (UTC)

Vēsturiskais:p Tā nu tas ir latviešu valodā, ka jāraksta Dievs, Bībele un arī Jaunā Derība! --Kurlandlegionar 21:16, 4 februārī, 2009 (UTC)
Kas tas tāds - vēsturiskais? :) Tam jābūt grāmatā aprakstītam. :) Ar Dievu skaidrs - tas ir īpašvārds (ir arī mazais - Ūsiņš ir dievs latviešu mitoloģijā), ar Bībeli arī skaidrs, bet Jaunā Derība, Apustuļu Darbi un Mormona Grāmata? --Feens 21:49, 4 februārī, 2009 (UTC)
Es to pieņemu kazuistiski, respektīvi, man tā rakstīts Jaunajā Derībā, kura stāv plauktā, bet laikam jāprasa šeit mītošajiem valodniekiem kā tur īsti ir ar konkrētāku regulējumu... --Kurlandlegionar 21:57, 4 februārī, 2009 (UTC)
Tipa tas ir cilvēces otrais pamatlīgums ar Dievu (pirmo viņš slēdza lokālā mērogā, tikai ar senebreju ciltīm). Lai atšķirtu no tā, pirmo pieņemts dēvēt par "veco", bet otro par "jauno", tb loģiski būtu pareizāk "vecā Derība" un "jaunā Derība", "apustuļu Darbi", taču gramatiski pieņemts šādus nosaukumus sākt ar lielo burtu, pat ja pirmais vārds ir paskaidrojošais, nevis pamatnosaukums. Nu līdzīgi kā franči raksta "Pirmā Republika", "Otrā Republika", "Trešā Republika". Savukārt ar Mormonu jau problēmu nav, jo "Mormons" ir īpašvārds, nikneims vīrelim, kurš izdomāja, ka virpot rūpnīcā negrib, tāpēc "Grāmatu" jāsaraksta. :) --anonīms 05:26, 5 februārī, 2009 (UTC)