Diskusija:Latīņu valoda

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Par latīņu valodu kā dzīvu/mirušu. Terminoloģiskas dabas jautājums lingvistiem. Ko nozīmē mirusi valoda? Vai tā ir tāda, kuru neviens nezin, vai tāda, kura nav dzimtā valoda nevienam, bet kuru atsevišķos gadījumos lieto? --Feens 20:21, 12 septembrī, 2007 (UTC)

Es neesmu lingvists, bet viduslaiku (tradicionālā) latīņu valoda bija dzīva, jo tā mainījās. Kad humānisti atjaunoja klasisko latīņu valodu, tā sastinga un kļuva mirusi. Par valodu, kura nevienam nav dzimtā, precīzāk, šķiet, ir teikt, ka tā ir izmirusi. Reinis Ivanovs 20:27, 12 septembrī, 2007 (UTC)
Pamatojoties uz Tevis teikto, tādā gadījumā, kas bija nepareizs Tevis izmestajā teicienā (nerunāju par teikuma stilu) Latīņu valoda ir mirusi - to sadzīvē vairs nelieto; tai tuvākā dzīvā valoda ir itāļu valoda. Un otrs, kāpēc nevarēja, lai nezustu svarīga infa, pārveidot teikumu - Latīņu valoda kļuva par mirušu valodu ap 476. gadu, pēc Romas impērijas krišanas. par Ap w. gadu vairs nebija cilvēku, kuriem latīņu valoda būtu dzimtā. ? --Feens 20:34, 12 septembrī, 2007 (UTC)
Tam, ka to sadzīvē vairs nelieto, nav nekāda sakara ar to, ka tā ir mirusi, un es stipri šabubos, ka tieši Romula Augustus no troņa gāšanas gadam ir saistība ar latīņu valodas izmiršanu. Reinis Ivanovs 20:45, 12 septembrī, 2007 (UTC)
Ļoti iespējams, ka nav tikai vienalga ir kāds laiks, kad latīņu valodu izzuda kā dzimtā. :) Tam, ka to sadzīvē vairs nelieto, nav nekāda sakara ar to, ka tā ir mirusi - taisnība, tāpēc vajag labot, ka nevis mirusi, bet nav dzimtā. Ja gads no gaisa pagrābts - izlabojam, bet mest visu teikumu ārā - kāpēc gan? Kaut kad jau tā valoda izzuda. Piebildīšu, lai nepārproti, es šos teikumus nerakstīju :) --Feens 21:22, 12 septembrī, 2007 (UTC)
Es izdzēsu apšaubāmus spriedumus bez dotiem avotiem. Kamēr tu man par to aizrādi, tu būtu varējis pats tā vietā tos izlabot. Reinis Ivanovs 22:10, 12 septembrī, 2007 (UTC)

Valodu saimes[labot pirmkodu]

Pievienoju infokasti, bet nevaru saprast, kāpēc nerādās valodu saimes, pie kurām pieder latīņu valoda?!?! --Treisijs 19:02, 29 jūnijā, 2010 (UTC)

Iespējams tāpēc, ka kastes kodā family laikam ir automātiski jāparāda fam1, kas laikam tiek ģenerēts pēc familycolor, tātad, ja kastē tiek atstāts tukšs family viņš rāda tukšumu, nevis to ko vajag... kāds varētu to kasti salabot - šķiet tas parametrs tur simts gadu nav vajadzīgs 81.198.147.50 19:38, 29 jūnijā, 2010 (UTC)