Diskusija:Libertisms

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Tātad, lai varētu noņemt neencikl veidni rakstam vajadzētu manuprāt

  • sakarīgu neatkarīgo avotu ar īsu ievadu pozitīvajās/negatīvajās tiesības;
  • vairāk atsauces par to ka sociāldemokrātija ir iedzimti liberāla (liberālisma "tipiskajā" nozīmē) (ir jau atsauce, ka liberālisma viens no 2 pamatmērķiem ir "vienlīdzība" līdzīgi kā sociālismam, bet pārāk ekstrapolēt tādas abstraktas atsauces droši vien nebūtu pārāk labi).

Nu tas arī būtu viss. Teorētiski vienīgā lieta, kur šādu rakstu varētu apsūdzēt neobjektivitātē/POV būtu izvairīšanās no tā iemesla kura dēļ en.wiki raksts ir pilnīga izgāztuve. Fakts, ka vārds pēc parauga libertari- ir neatkarīgi radies divās dažādās vietās, dažādos laikos un apzīmē divas dažādas lietas. 18. gs. ASV lai apzīmētu labēju liberāli un 19. gs. Francijā, lai apzīmētu kreisu anarhistu, protams, tie nabadziņi en.wiki (un citās arī) ir centušies sastūķēt abas nozīmes vienā rakstā - rezultāts: 30 diskusiju arhīvi un nesalasāms raksts :D Tāpēc, ja kāds cilvēks varbūt nākotnē vēlēsies atainot libertari- izcelsmes vārda lietošanu kreisā kontekstā būtu ideāli "Libertisms" pārtaisīt par nozīmju atdalīšanas lapu un piedāvāt izvēlēties vai grib lasīt par 18. gs. ASV izgudroto labējo nozīmi vai 19. gs. franču eifemismu kreisajam anarhismam. Tādā veidā mums būtu daudz labāka "libertisma rakstu infrastruktūra" nekā tā vilcienu katastrofa en.wiki. Tāpēc tas nav kaut kāds mans ļaunprātīgs nolūks izcenzēt kreiso nozīmi, viņai vienkārši pavisam cita izcelsme/pretējas izpausmes dzīvē un tā kā pagadām par viņu neviens rakstījis nav tad izmantoju šo raksta nosaukumu 18. gs. ASV nozīmei. SV 20:18, 22 septembrī, 2011 (UTC)

Domāju, ka to birku jau tagad var ņemt nost + cepuri nost par orientēšanos tēmā, vairāk šādu autoru. Vienīgi, ko man liekas var uzlabot - ir aprakstīts tīri teorētiski, kas tas ir, bet nekas nav uzrakstīts par libertisma vēsturi, attīstību, organizācijām, galvenajām personālijām, kas bieži palīdz vieglāk iedomāties, "kas ir kas". --Feens 21:04, 22 septembrī, 2011 (UTC)