Diskusija:Marks Rotko

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Rakstā ir tāds pārprotams teikums: "Uz visu mūžu paliekošu ietekmi uz mazo zēnu atstāja stāsti par ebreju grautiņiem 1905. gada revolūcijas laikā." Pagaidām esmu šo teikumu paslēpis, jo šādā formulējumā tas dod mājienu, ka ebreji tolaik visu grāva un demolēja, šķiet, pilnīgi pretēji iecerētajai teksta jēgai. Angļu wiki ir šāds teikums par viņa bērnību: "In an environment where Jews were often blamed for many of the evils that befell Russia, Rothko’s early childhood was plagued with fear, as he witnessed the occasional violence brought down upon Jews by Cossacks attempting to stifle revolutionary uprisings." Kāds, kurš kaut ko vairāk zina par tā laika notikumiem varētu precizēt, kas tie par grautiņiem. --Jūzeris 08:03, 25 septembrī, 2008 (UTC)

Grūti pateikt, kādu iespaidu uz Rotko atstāja grautiņi, ja tajā pašā rakstā However, Rothko’s memory may be disputed, as no mass executions were said to have been committed in or near Daugavpils during this period. Angļiem iezagušās original research. Angļos ieliku fact veidni. Personīgi zinu tikai par tolaik notikušajiem ebreju grautiņiem Moldovā un Dienvidukrainā. --Feens 08:20, 25 septembrī, 2008 (UTC)
Nu, ja tur domāts pogroms, tad neviens tāds Latvijā nekad nav noticies. Pat nacistu okupācijas laikā neviena stihiska uzbrukuma ebrejiem vai to apdzīvotām vietām, teritorijām nav bijis. Cita lieta, ka letiņi, kopā ar ebreju Bundu šad tad sastrādāja visādas cūcības... --Kurlandlegionar 20:34, 23 janvārī, 2009 (UTC)
Velnsviņzin, kas tur tajā angļu rakstā bija domāts, jo nupat izlabots uz mazliet ticamāku Unlike Jews in most cities of Czarist Russia, those in Dvinsk had been spared from violent outbreak of anti-Semitic pogroms. However, in an environment where Jews were often blamed for many of the evils that befell Russia, Rothko’s early childhood was plagued with fear, as he witnessed the occasional violence brought down upon Jews by Cossacks attempting to stifle revolutionary uprisings. Cik sapratu runa par kazakiem un 1905. gada revolūciju. --Feens 00:07, 24 janvārī, 2009 (UTC)
Jā, ja par kazakiem, tad tas ir simtprocentīgi taisnība, bet ar tiem pagromiem gan varētu būt tā pašķidri. Viena lieta ir, kad Ukrainā tauta salasās un iznes veselus kvartālus un cita, kad kazaki izdauza logus dažām mājām. Pie tam tā bija pusoficiāla valsts politika, kas izpaudās tieši valsts iestāžu rīcībā un attieksmē. Par tautas attieksmi gan nevarētu piekrist tik vispārinātiem izteikumiem, jo tik pat labi var teikt, ka bija antilatviska, antikrieviska utt. vide no cittautībnieku puses, jo šiem bija kādi aizspriedumi. Bet ok, vismaz mazliet skaidrāka un precīzāka informācija:) --Kurlandlegionar 00:25, 24 janvārī, 2009 (UTC)