Diskusija:NATO

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Gribētu par diviem momentiem tekstā, jo negribu uzreiz labot, bet, ja nebūs iebildumu, izlabošu.

1) NATO (North Atlantic Treaty Organisation) ir militāra savienība, ko vada un kontrolē ASV.

Pēc manām domām, nebūs gluži taisnība.

Kaut arī ASV ir spēcīgākais "spēlmanis" blokā, drīzāk varētu teikt, ka lēmumu pieņemšana notiek, saskaņojot ASV no vienas puses un Eiropas no otras puses intereses. Pazimes, ka tā tas ir:

a) Kaut arī militarā vadība parasti NATO blokā ir amerikāņu rokās, NATO ģenerālsekretārs tradicionāli ir eiropietis.

b) Pēc padomju bloka sairšanas, NATO iekšienē vēl vairāk palielinājās pretrunas dažādu valstu starpā (skat. piemēram NATO nepiedalīšanos Irākas kampaņā un sekojošajā okupācijā), kas liecina, ka NATO iekšienē ASV nav visvarena.

2) Tā dibināta pēc 2. pasaules kara 1949. gadā, kā pretspars komunistiskajam blokam.

Kaut arī PSRS kara beigās bija (daži apgalvo, ka nebija) agresīvi nodomi attiecībā uz Rietumeiropu, 1949.gadā nekāda padomju bloka vēl nebija. PSRS vēl nebija paguvusi nodibināt "kārtību" Austrumeiropā. Varšavas līgums radās tikai 1955.gadā ( 6.gadus vēlāk ).--Feens 13:20, 26 Nov 2004 (UTC)

Varšavas līgums ta īsti nebija, bet valstis un to veidošanos ta reāli kontrolēja PSRS armija. Uztraukums par iespējamu konfliktu ar PSRS bija jau tad, galu galā Patonam jau kara beigās bija doma, ka būtu labi, ja sanāktu pa taisno caur Berlīni doties līdz Maskavai. :) --Pet 13:34, 26 Nov 2004 (UTC)

lūdzu administratoriem pārtraukt ļaut labot šo lapu anonīmiem lietotājiem. Kopš 4. februāra jau 19 vandāliski labojumi!--Pirags (diskusija) 2022. gada 6. marts, plkst. 21.39 (EET)[atbildēt]