Diskusija:Olbaltumvielas

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Nebija īsti labi pa kluso (nepaskaidrojot) aizvākt "neērto" frāzi par veģetāriešiem, kam trūkst neaizstājamās aminoskābes. Par sojas aminoskābju pilnvērtību joprojām zinātnieki strīdas. --ScAvenger 16:09, 31 augustā, 2008 (UTC)

Oi, atvainojos. Man šis tas no tur rakstītā vienkārši likās kaut kā pašsaprotami dzēšams, ka pat neienāca prātā to apspriest šeit diskusijā. Tātad pamatojums fragmentu izvākšanai:
  • "(neaizstājamās aminoskābes) nav iespējams uzņemt ar pārtiku" - ??? šķiet bija domāts tas, ka šīs astoņas dzīvnieku organismi paši nespēj sintezēt, tāpēc tieši ir jāuzņem ar pārtiku.
  • "Vegets [???] ir cilvēks, kurš nedzer pienu un neēd gaļu. Tas sagrauj imūnsistēmu, jo divas no neaizvietojamajām aminoskābes atrodas liellopu gaļā." - tas ir visai dīvains apgalvojums (nemaz neiet kopā ar man pieejamo info [1][2][3]), turklāt ņemot vērā, ka iepriekš teikts - "tās nav iespējams uzņemt ar pārtiku" :).

Par soju - jā, tas ir diskutabls jautājums un iespējams, ka apgalvojums "sojas olbaltums pēc aminoskābju sastāva ir līdzvērtīgs gaļas olbaltumam" ir novecojis vai arī tikai viens no vienlīdz izplatītiem speciālistu viedokļiem - man pašam skaidrības pašlaik vēl nav. Par sojas olbaltuma uzturvērtību info ir šeit, šeit un šeit. Nezinu vai šeit būtu relevanti piesaukt arī sojas negatīvos aspektus, ja tie nav tieši saistīti ar olbaltumvielām un uzturvērtību. -Sandris 18:22, 31 augustā, 2008 (UTC)

Uff, es to fēleri par uzņemšanu ar pārtiku pat nebiju pamanījis :) Protams, veģetāriešu paveidu definīcijām rakstā par olbaltumvielām īsti nebūtu vietas, tāpat apgalvojums par tieši imūnsistēmas sagraušanu (varbūt bija domāta visa organisma lēna sagraušana?) nav īsti pamatots, bet par neaizstājamo aminoskābju trūkumu vegānu organismā gan vēl zinātnieki strīdas, tāpat kā par tiem pākšaugiem... Cilvēki un to vielmaiņa ir pārāk dažāda, lai varētu veikt viennozīmīgus eksperimentus. No malas skatoties, man liekas, ka vispareizākais ir atzinums, ka uzturs ir jo veselīgāks, jo daudzveidīgāks. --ScAvenger 19:18, 31 augustā, 2008 (UTC)
Hmm. "par neaizstājamo aminoskābju trūkumu vegānu organismā gan vēl zinātnieki strīdas" - par to šajā rakstā, manuprāt, nemaz nav... (vai vajag?) Nav arī teikts, ka pākšaugi (vai tieši soja) vien ir pilnvērtīgs aminoskābju avots - par nevienu produktu nav teikts, ka pietiek ar to vien. Piekrītu par uztura daudzveidīgumu - ka tas ir "stabilitātes garants": ēdot visu(s), ko atrodam, pavisam noteikti dabūsim visu organismam vajadzīgo! :) --Sandris 21:20, 31 augustā, 2008 (UTC)
Tā ir gan, tam visam labāk pievērst uzmanību rakstā par aminoskābēm, citādi tur ir tikai ķīmija vien. Būs jau labi. --ScAvenger 21:34, 31 augustā, 2008 (UTC)