Diskusija:Pirmais Čečenijas karš

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Mudžahedi[labot pirmkodu]

Kāds ir pareizais termins latviski?

Googlē nospiedošā pārsvarā ir "modžahedi". Dukurs (diskusija) 22:37, 26 janvārī, 2014 (EET)
Jau pieminētajā krievu Vikipēdijā norādīts, ka oriģinālvalodai esot tuvāks "mudžahīds" vai kas tam līdzīgs. Angļu transkripciju diemžēl nesaprotu. Angļu un vācu Vikivārdnīcā norādīta IPA transkripcija vārdam (jau kā aizguvumam angļu/vācu valodā, protams): IPA: attiecīgi [mʊd͡ʒaˈhɛt] vai [mʊʤaˈhɛt]. LTK terminu vārdnīcā un Letonikas vārdnīcā šī vārda diemžēl nav. Varbūt kāds valodnieks var palidzēt?--Esmu Igors (diskusija) 23:50, 26 janvārī, 2014 (EET)

Analoģiski, man nav ne jausmas, cik korekti esmu atveidojis čečenu personvārdus un ģeogrāfiskos nosaukumus.--Esmu Igors (diskusija) 19:31, 26 janvārī, 2014 (EET)

Karotāji un komandieri[labot pirmkodu]

Ar komanandieru uzskaitīšanu nevajadzētu aizrauties, ir jau par daudz! Tāpat par viņiem rakstu nebūs, tikai stāvēs sarkanās saites! Par karotājiem- nav pieradījumu, ka Dudajevam opozīcijā esošie čečeni būtu karojuši krievu pusē. 1994. novembra gan uzbrukumā piedalījās, bet ne pašā karā. Ļoti šaubos arī par UNA-UNSO piedalīšanos. Atsauce tāda apšaubāma. Es arī varu paziņot, ka esmu karojis Čečenijā. Kas to var pierādīt? Igoram vajadzētu mazāk lasīt krievu vikipēdiju- tajā rakstiem par šādām tēmām ticēt nevar. Dukurs (diskusija) 22:37, 26 janvārī, 2014 (EET)

Igoram vajadzētu mazāk lasīt krievu vikipēdiju- tajā rakstiem par šādām tēmām ticēt nevar. Par faktiem - viss OK, bet lūdzu bez subjekt;ivisma, "ieteikumiem" un vēršanās pret personu. --Feens (diskusija) 23:15, 26 janvārī, 2014 (EET)
Krievu vai nekrievu – es pats saprotu, ka avīzēs mēdz rakstīt visādas blēņas. Pie kam, pēc 2008. gada kara es arī Rietumu presei izvēlos neticēt uz vārda šādos jautājumos. Tur, kur ir karš un kur ir politika, ļoti grūti ir sameklēt patiesību. Starp citu, krievu Vikipēdijā ļoti daudz ir norāžu uz krievu tiesībsargu avotiem, un tie nu gan nav cilvēki, kas gribēs glaimot Kremlim (drīzāk viņi gribēs ko pretēju).
Attiecībā uz čečenu karošanu krievu pusē pirmajā karā – izklausās, ka Dukuram varētu būt arī taisnība, bet tas neizslēdz iespēju, ka atsevišķi lauku komandieri (tas vispār ir korekts termins, ko es lietoju?) ir karojuši pret Dudajevu un viņa atbalstītājiem kā pret politiskajiem ienaidniekiem. Ne jau velti tas mēģinājums gāzt Dudajevu no prezidenta krēsla 1993. gadā bija saistīts ar apsūdzībām par nespēju konsolidēt tautiešus. Katrā ziņā, avotu derētu gan norādīt.
Attiecībā uz tiem ukraiņu nacionālistiem – nu, ja kādam ir laiks, varētu pošukaķ viņu pašu mājaslapās, ja tādas ir. Godīgi teikšu, ka man pašam šis fakts izskatās vismazāk ticams, bet ko nu var zināt.--Esmu Igors (diskusija) 23:31, 26 janvārī, 2014 (EET)
Par ko ta Dudajevs piešķīra ordeņus UNA-UNSO čaļiem? Ne jau tikai par morālu atbalstu :) --Zemgalietis (diskusija) 19:27, 27 janvārī, 2014 (EET)