Diskusija:Radio

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Nozīmju atdalīšana[labot pirmkodu]

Palīdziet raksta sākumā izvietot kaut ko līdzīgu kā angļu vikipēdijā, kur ir šāds teksts: For other uses, see Radio (disambiguation). Nezinu, kā to izdarīt latviešu vikipēdijā, tas ir, nezinu, kāda veidne jālieto. Šajā gadījumā derētu tā ka šāds virsraksts: Šis raksts ir par bezvadu informācijas pārraidi, izmantojot radioviļņus. Radioviļņu uztvērēju skatīt pie Radiouztvērējs. Beigās sanāca mazliet par sarežģītu un par garu, tāpēc jau arī meklēju palīdzību. :) --Treisijs 08:59, 19 novembrī, 2007 (UTC)

To mums pieņemts darīt ar šo veidni, līdzīgi kā rakstā spriegums. Tikai jāuztaisa vēl arī lapa Radio (nozīmju atdalīšana), kur būtu arī radiouztvērējs. --ScAvenger 09:12, 19 novembrī, 2007 (UTC)
Labi, tad tulīt mēģināšu uztaisīt--Treisijs 09:19, 19 novembrī, 2007 (UTC)

Kas pirmais izgudroja radio?[labot pirmkodu]

Ja kādam te šķiet tik svarīgi par to kurš ir pirmais, tad pirms Popova amerikāņu fiziķis Malons Lumis. Padomju Savienībā, Krievijā, A. Popovu uzskatīja par pirmo pasaulē radio izgudrotāju. Un tika arī noklusēts, ka Popovs izmantoja Olivera Lodža uztvērēju ar kohereru, Tesla antenu. Tas viss tika piedēvēts vienīgi Popovam. Kaut gan Popova nopelns varbūt tas, ka viņš Lodža uztvērējam pietaisīja elektrisko zvanu ar releju, kas arī nebija Popova izgudrojumi un tolaik nekas jauns. Tā ka nekādu pirmo radio, un radio vispār, Popovs nav nedz patstāvīgi izkonstruējis nedz izgudrojis.176.106.173.115 20:24, 26 oktobrī, 2013 (EEST)

Citāts, kurš seko uzreiz aiz "1901. gadā Popovs pārraidīja signālu starp diviem kuģiem":

"1913. gadā izveidoja nerimstošo elektromagnētisko svārstību ģeneratoru, kas bija svarīgs posms radiosakaru attīstībā. Līdz ar to bija iespējams pārraidīt ne tikai telegrāfa signālus, kurus veidoja īsāki un garāki elektromagnētisko viļņu impulsi, bet arī runu vai mūziku."

Ne Meisners gadijumā?

Jā, Aleksandrs Meisners. Pa lielam, kohereru arī izgudroja nevis Popovs, bet Eduards Branlijs. Droši precizējiet to visu, tikai neaizmirstiet atsauces. --ScAvenger (diskusija) 20:56, 26 oktobrī, 2013 (EEST)

Nav nedz rakstnieka talanta, nedz arī laika un vēlmes. Atzīmēju tikai tendenciozas kļūdas.176.106.173.115 21:04, 26 oktobrī, 2013 (EEST)

Labi, ņemsim vērā. Tēma īstenībā ļoti plaša. --ScAvenger (diskusija) 21:07, 26 oktobrī, 2013 (EEST)
Vēstures sadaļu savulaik rakstīju es, un tagad vairs neatceros, kur ņēmu informāciju. Tā ir, kad neliek atsauces :) Valda Rēvalda grāmatā "Fizikas un tehnikas vēstures lappuses", kuru parasti izmantoju, kā izziņas avotu ar fizikas vēsturi saistītajos jautājumos, neatradu atsevišķu nodaļu par radio izgudrošanu, toties tajā 270. lpp. atradu ierakstu, ka "1893. gadā [Nikola] Tesla Kolorādo štatā uzbūvēja pirmo radiouztvērēju, tādējādi par septiņiem gadiem apsteidzot itāliešu radiotehniķi Guljelmo Markoni". Tas varētu nozīmēt, ka tik tiešām informācija ir neprecīza un vajadzētu detalizētāk aprakstīt radiouztvērēju izgudrošanu.--Treisijs (diskusija) 22:19, 26 oktobrī, 2013 (EEST)


Droši vien sākt jau vajag ar to, ka Popovs nekādu radio nav izgudrojis. Bet gan "izgudroja" radiotelegrāfu. Kaut gan Hercs bija tas kas to izgudroja, atklāja gan elektromagnētiskos viļņus, gan arī izgudroja pirmo ierīci kas pārraida elektromagnētiskos signālus. Tālāk Tesla izgudroja antenu un shēmu, kuru demonstrēja daudzus gadus vēl pirms Popova un Markoni. Branlijs izgudroja kohereru. Uz to brīdi Tesla vēl nebija paguvis izstrādāt labāku, bet pie tā strādāja. Visu to padzird Popovs, sāk tulkot, studēt, kopēt. Īsāk sakot, Popovs paņēma jau pilnīgi gatavu uztvērēju, kurā tikai aizstāja pulksteņa mehānismu ar elektrisku zvanu, lai varētu pieteikt kā savu. Tā radās radiotelegrāfs. Bet kas attiecas uz radio... nu tad te jau cita dziesma, kurai jau nav vispār nekāda sakara ar Popovu. Bet tak nē, vēl joprojām pat skolās tiek mācīts, ka radio dzimtene ir Krievija.176.106.173.115 00:56, 27 oktobrī, 2013 (EEST)