Diskusija:Skoti

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Nācija ?[labot pirmkodu]

No raksta nācija: "Bez savas valsts tautu nevar uzskatīt par nāciju." --Edis (diskusija) 07:54, 30 jūlijā, 2012 (UTC)

Kas liek domāt, ka Skotija nav valsts (Scotland is a country that is part of the United Kingdom)? --Zemgalietis (diskusija) 07:55, 30 jūlijā, 2012 (UTC)
No raksta valsts: "Valsts trīs pamatpazīmes - teritorija, iedzīvotāji un suverēna vara." Tātad teritorija būtu, iedzīvotāji arī it kā lielākā daļa, bet suverenitāte ir visai ierobežota.--Edis (diskusija) 08:34, 30 jūlijā, 2012 (UTC)
No vārdnīcu definīcijām izriet, ka nācijai nav obligāti nepieciešama atsevišķa valsts, bet ir jābūt tendencei šādu nacionālu valsti veidot. --ScAvenger (diskusija) 08:39, 30 jūlijā, 2012 (UTC)
Te jau ir arī vēsturiskais aspekts — Skotija un Anglija apvienojās labprātīgi ar abu parlamentu piekrišanu. Teiksim, var vilkt analoģiju ar Eiropas Savienību, kur daļa suverenitātes arī tiek deleģēta. No tā jau latvieši nezaudē nācijas statusu. Īsāk sakot, gan Latvijas Padomju enciklopēdijā, gan atsaucēs minētajā PZT ir kā nācija. Tas pats rakstā par skotiem, Skotiju en wiki [ar atsaucēm]. --Zemgalietis (diskusija) 08:42, 30 jūlijā, 2012 (UTC)
Bez savas valsts tautu nevar uzskatīt par nāciju. vienkārši nav taisnība. Šeit nevajadzētu jaukt divas lietas. a) nation (no kā Apvienoto Nāciju Organizācija), kas faktiski nozīmē "valsts un b) "nācija" etniska kopuma nozīmē. Ja varētu strīdēties vai skoti ir a), tad b) tie ir noteikti. Arī latvieši nekļuva par nāciju 1918. gadā un nebeidzās kā nācija 1940. gadā, kaut valsti zaudēja uz diezgan ilgu laiku. --Feens (diskusija) 10:37, 30 jūlijā, 2012 (UTC)
Nu, ja tik patvaļīgi vilkt, tad faktiski neiespējami pateikt, kur beidzas tauta un sākas nācija! --Zemgalietis (diskusija) 13:23, 30 jūlijā, 2012 (UTC)
Ja tu prasi atsauci, tad lūgšu tomēr pastāstīt kā nošķirt tautu un nāciju? --Zemgalietis (diskusija) 14:30, 30 jūlijā, 2012 (UTC)
Nekādi. Rakstīji - ...neiespējami pateikt, kur beidzas tauta un sākas nācija! - faktiski es Tev pilnīgi piekrītu. Angļiem, piemēram, definīcijā - "nācija ir cilvēku kopiena, kurai var būt kopīga valoda, kultūra, etniskums, izcelsme vai vēsture." (A nation may refer to a community of people who share a common language, culture, ethnicity, descent, or history. vai vācu variants Nation bezeichnet größere Gruppen oder Kollektive von Menschen, denen gemeinsame kulturelle Merkmale wie Sprache, Tradition, Sitten, Gebräuche oder Abstammung zugeschrieben werden.). Var būt un var arī nebūt. Nekas nav teikts par valsti. Nesaku, ka angļi ir paraugs pārējai pasaulei, bet viņiem tas ir kaut kas ļoti izplūdis. Stingri runājot, piekrītu tiem pētniekiem, kuri tādu jēdzienu zinātniski nelieto. --Feens (diskusija) 14:58, 30 jūlijā, 2012 (UTC)