Diskusija:Subkultūra

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Subkultūra nav cilvēku grupa. Tāpat kā kultūra arī nav cilvēku grupa, no kuras būtu atvasināta šī subkultūra. Tiek jaukti divi termini — sabiedrības slānis un kultūra. Subkultūra (sub.. + kultūra) ir samērā patstāvīga garīgo un materiālo vērtību sistēma kādas kultūras ietvaros (piem. mazo grupu subkultūra), kas dažkārt izveidojusies kā pretnostatījums sabiedrības valdošajai kultūrai un ko vairākums uzskata par mazvērtīgāku vai par kaitīgu. (Svešvārdu vārdnīca. — Jumava, Rīga: 2005).--Juris Yunuş Tiltiņš 13:42, 17 februārī, 2008 (UTC)

sub.. — otršķirīgs, zemāks (piem. subkultūra) (turpat).--Juris Yunuş Tiltiņš 13:44, 17 februārī, 2008 (UTC)

Nu ir jau labāk, bet te, droši vien, vajadzēs uzskaitīt subkultūras, lai būtu skaidrs, kas ir subkultūra un kas nav. Piemēram, Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts uzskata, ka Latvijā subkultūras, jeb kultūras, kuras vairākums uzskata par mazvērtīgākām, vai pat kaitīgākām ir - čigāni, musulmaņi, jūdaisti, citās valodās runājošie un citu tautību iedzīvotāji.http://www.integracija.gov.lv/?id=276&top=43&sa=214--Juris Yunuş Tiltiņš 14:22, 17 februārī, 2008 (UTC)

Cilvēku grupa bija teikts angļu Vikipēdijā. Nevaru atrast, kur tajā saitē būtu runa par subkultūrām, manuprāt etniskas grupas ir kultūras nevis subkultūras ~~Xil...sist! 14:34, 17 februārī, 2008 (UTC)
Jā, es jau tā sapratu, ka tas formulējums ir no angļu vikipēdijas. Bet, kā jau norādīju, latviešu valodā sabiedrības grupas apzīmē kā slāņus, nevis subkultūras (slāņa terminu ņēmu no Latviešu val. vārdnīcas, bet subkultūras - no Svešvārdu vārdnīcas). Tajā lapā, ko norādīju, ir noteiktas ne tikai etniskās grupas. Tātad tie ir slāņi ar savu subkultūru, kas ir atšķirīga no valdošās kultūras un šo slāņu subkultūru vairākums uzskata par mazvērtīgāku vai par kaitīgu (tajā lapā, piemēram, aptaujātie iedzīvotāji norāda, ka negribētu dzīvot kaimiņos čigāniem, musulmaņiem utt.). Musulmaņi, jūdaisti, čigāni tātad ir šie slāņi, kuriem raksturīga noteikta subkultūra un tās nav tikai etniskas grupas.--Juris Yunuş Tiltiņš 14:59, 17 februārī, 2008 (UTC)
Tur minēts, ka pamats neiecietībai ir etniskā, reliģiskā, rases piederība, valoda un seksuālā orientācija. Tātad, ja kādai subkultūrai ir viena no šīm pazīmēm, kas nesakrīt ar valdošo kultūru (latviešu tautība, protestantisms, kaukāza rase, latviešu valoda, heteroseksuālā orientācija), to var uzskatīt par subkultūru.--Juris Yunuş Tiltiņš 15:06, 17 februārī, 2008 (UTC)

Raksta dzēšana[labot pirmkodu]

Ja jau nedzēsām rakstu Urla, tad diez vai šo rakstu arī vajadzētu dzēst...--Juris Yunuş Tiltiņš 16:54, 17 februārī, 2008 (UTC)

Ja šeit ir tikai viens teikums, turklāt nepareizs formulējums, tad jādzēš. --Dainis 16:57, 17 februārī, 2008 (UTC)
Nu tad balsojam! Lūdzu izveido balsošanas lapu šeit.--Juris Yunuş Tiltiņš 17:07, 17 februārī, 2008 (UTC)

Jēdziena skaidrojums[labot pirmkodu]

Tātad, sakarā ar to, ka tika ierosināta raksta dzēšana, uzņēmos šo rakstu paglābt no šāda likteņa un uzrakstīt jēdziena izvērstāku skaidrojumu:

Subkultūra ir samērā patstāvīga garīgo un materiālo vērtību sistēma kādas kultūras ietvaros, kas dažkārt izveidojusies kā pretnostatījums sabiedrības valdošajai kultūrai un ko vairākums uzskata par mazvērtīgāku vai par kaitīgu.[1] Šādas atšķirīgas sistēmas un grupas rodas noteiktas šķiriskās, etniskās un reliģiskās piederības, kā arī dzīves vietas ietekmes rezultātā.[2]
Subkultūra no valdošās kultūras var atšķirties ar tās piekritēju vecumu, rasi, tautību, materiālo stāvokli, dzimumu vai seksualitāti. Atšķirības iedalāmas uzskatos par estētiku, reliģiju, politiku, seksualitāti vai dažādu minēto faktoru kopumu. Subkultūras sekotāji savu piederību parasti apliecina ar noteiktu stiluapģērbā, uzvedībā un valodā (žargons).[3]--Juris Yunuş Tiltiņš 21:26, 17 februārī, 2008 (UTC)
Nav tā! Jēdzienu subkultūra latviešu valodā lieto tikai apzīmējot uzvedības vai t.s. dzīves stila formas. Tas vairāk saistās ar jēdzienu kontrkultūra un urban tribes, un tā ir salīdzinoši jauna parādība. Musulmaņi Latvijā ir kultūras minoritāte. Subkultūra nekad nesaistās ar senām un izkoptām tradīcijam (reliģiskām, nacionālām utt.) kā islāms vai čigānu tautība, ja vien šo tradīciju nepieņem kāda sociāla grupa, lai identificētos, bet arī tad tas nav galvenais radītājs šajā grupā. Tāpat subkultūru nevajadzētu jaukt ar nacistisko zemcilvēka un zemkultūras jēdzienu. --Feens 07:10, 18 februārī, 2008 (UTC)
Tātad uzskatu, ka rakstā pašlaik tiek apskatīts kultūras minoritātes, nevis subkultūras jēdziens. --Feens 07:12, 18 februārī, 2008 (UTC)
Jā, varbūt tā nav, bet pirmās rindkopas formulējumu esmu ņēmis no pietiekami uzticama avota! Otrās rindkopas raksturojums ir tulkojums no angļu vikipēdijas, kur uzskaitītas tieši subkultūru raksturojošās pazīmes. Ja ir kāds uzticamāks avots, kur būtu teikts, ka subkultūra nesaistās ar senām un izkoptām tradīcijām, tad varam par to diskutēt. Pašlaik uzskatu, ka jāatstāj šāds formulējums un bez atsaucēm varam nemaz neturpināt diskusiju. Un jaukt ar zemkultūru nemaz nevajag, jo subkultūra un zemkultūra ir sinonīmi! Ko tad nozīmē šis sub..? Svešvārdu vārdnīcā skaidri un gaiši ar melnu uz balta rakstīts: sub.. (latīņu: sub, zem, pie) — priedēklis 1) apakš.., zem.. (piem., subglaciāls); 2) tuvs (piem., subekvatoriāls); 3) pakārtots, padots (piem. subordinācija); 4) otršķirīgs, zemāks (piem., subkultūra). Te skaidri redzam, ka subkutūra tieši ir kultūra, kas ir otršķirīga vai zemāka un apzīmējums zemklutūra šajā gadījumā ir vārda sinonīms.--Juris Yunuş Tiltiņš 20:57, 18 februārī, 2008 (UTC)
Vai tajā uzticamajā avotā teikts, ka, piemēram, lībieši, latgalieši vai baptisti ir subkultūra? Rekur krievu lapā uir mēģināts uzskaitīt - ru:Субкультура. Tajā politikas lapā Tur dots visai neprecīzs tulkojums no angļu valodas? Vai no kultūras viedokļa iespējams noteikt kura ir zemāka un kura augstāka? Manuprāt, kopš XX gadsimta vidus vairs kulturologu aprindās šādas diskusijas nenotiek. Tas, ka sub- tulkojas šādi vai tādi nepierāda, kāds ir jēdziens. --Feens 21:17, 18 februārī, 2008 (UTC)
Vēl no tā paša resursa rakstā Subkultūra vai kontrkultūra? Pārdomas par protesta kultūrām 21. gadsimtā [1], citēju Aplūkojot subkultūras jēdziena izpratnes daudzveidīgās variācijas,...manuprāt, spēj sniegt lasītājam priekšstatu par subkultūras jēdzienu, kas tiek izmantots krājumā, ņemot vērā to, ka arī katram krājuma autoram ir tiesības izvēlēties un pārstāvēt konkrētu subkultūras definīciju vai izveidot savu versiju. Īsāk sakot, tipisks buržuāzistiskais postmodernisms. :) --Feens 21:29, 18 februārī, 2008 (UTC)
Mans mērķis, norādot šādu definīciju, bija saglābt šo rakstu. :) Tāpēc, ja mēs varētu kopīgiem spēkiem izveidot daudz labāku aprakstu, būšu tikai priecīgs.--Juris Yunuş Tiltiņš 21:38, 18 februārī, 2008 (UTC)
Liels paldies, protams, Tev par to. :) Ja izskatās, ka pārāk kritizēju, tad varbūt esmu nevajadzīgi iegājis diskusijas azartā, par ko atvainojos. Un tagad man pašam jāraksta? Esmu iegrābies, jo nokritizēt vienmēr ir vieglāk kā pašam radīt. :) Bet faktiski būs grūti ar to definīciju, jo kā rāda iepriekšējais citāts, katrs pētnieks kā grib tā traktē to subkultūru. --Feens 21:49, 18 februārī, 2008 (UTC)
Ļoti labi, ka kritizē. :) Citādi es te sarakstītu kaut ko, kas pašam tīk. :D Es tur pieliku tādu sarakstiņu ar subkultūrām, ko vien spēju sameklēt uz ātro internetā. Tas vien ilustrē to, ka čigāni un musulmaņi nav īsti subkultūra, bet pēc definīcijas viņus te varētu arī ierindot.--Juris Yunuş Tiltiņš 21:53, 18 februārī, 2008 (UTC)
Tāpēc jau tā definīcija man likās "aizdomīga", jo čigānisms vai islāms tomēr ir nopietnāka lieta kā uzvilkt ādas bikses un braukāt ar moci. :) --Feens 22:07, 18 februārī, 2008 (UTC)

Zinātnieku subkultūra...[labot pirmkodu]

Manuprāt, būtu jāizņem no saraksta. Ar ko zinātnieki atšķiras no pārējiem un ir "atšifrējami"? Skat, tur aizgāja urla, skinheds, hipsters, baikeris un zinātnieks :) Tad jau arī vikipēdisti ir subkultūra... -- Zuiks (diskusija) 2018. gada 17. marts, plkst. 22.23 (EET)[atbildēt]

Atsauces[labot pirmkodu]

  1. Svešvārdu vārdnīca: Juris Baldunčiks, Kornēlija Pokrotniece. — Rīga: Apgāds „Jumava”, 2005.
  2. Dialogi.lv: Subkultūras jēdziena teorētiskās robežas. Ilva Skulte, Normunds Kozlovs. 20.09.2007 16:28.
  3. Hebdige 1981