Diskusija:Tālava

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Kas ir principiāli un būtiski atšķirīgs tajās abās kartēs. Mēģināju izprast un nespēju iebraukt. Baidos, ka arī citiem lietotājiem var rasties tādas pat problēmas. --Kikos 15:44, 21 decembrī, 2008 (UTC)

Sākumā izskatījās, ka abas bildes vienādas, bet ieskatoties ieraudzīju minimālas atšķirības. Gamerzx 16:19, 21 decembrī, 2008 (UTC)

Jā, minimālas atšķirības ir, bet kāda to jēga? --Kikos 16:25, 21 decembrī, 2008 (UTC)

Pareizticība?[labot pirmkodu]

Kāpēc pēkšņi, no 2010. gada, pie visām senvalstīm pielikta pareizticība? Vai tam jākalpo par attaisnojumu meliem, lai pierādītu Krievijas senās intereses reģionā un aizstātu Baltijas valstu iekarošanu ar atgriezšanu savā sastāvā? Kāpēc pareizticības noņemšanu Wiki Augstākā Padome konsekventi nepieļauj? —Šo komentāru pievienoja 80.233.154.146 (diskusijadevums).

Nevis visām Senlatvijas valstīm, bet tikai Tālavai, Adzelei un Jersikai. Pamatojumi ir vairāki; 1) Indriķa hronikas XI. sadaļā par 1207. gada notikumiem PAR TO, KĀ KRISTĪTI PIE IMERAS DZĪVOJOŠIE LETI rakstīts sekojošais: Taču vispirms viņi [Imeras letgaļi] meta lozes, lai uzzinātu savu dievu prātu, vai viņiem kopā ar citiem, Tolovas letgaļiem, pakļauties Pleskavas krievu vai latiņu kristībai, jo krievi savā laikā bija ieradušies un kristījuši savus Tolovas letgaļus, kas viņiem aizvien maksāja meslus. 2) Par pareizticības klātbūtni liecina arī krustiņi, enkolpioni u.c. piekariņi, kas Tolovas teritorijā atrasti arheoloģiskajos izrakumos senkapos Launkalnē, Skujenē, Jaunpiebalgā u.c. Tas, manuprāt, nevis stiprina Putina Lielkrievijas koncepciju, bet gan parāda latviešu kristīgās kultūras senās saknes.--Pirags (diskusija) 22:05, 22 februārī, 2015 (EET)
1. Ja iet runa par latviešu senvalstīm, tad mēs domājam pirmskristietības laiku.
2. Izborskas cietoksnim rietumu pusē bija 3 lieli krusti, kas ceļiniekiem norādīja, ka tie nokļuvuši pie kristiešiem. Tātad uz šo pusi pilis un zemes NEBIJA KRISTĪTAS.
3. Ņemot vērā, ka Tālava stiepās līdz Izborskai, kuru uzcēla tāpēc, lai aizsargātu Krievijas rietumu robežas (no kā?). Cietoksnī ir pat Tālavas vārti (kāpēc par šo nedrīkst rakstīt?). Acīmredzot pastāvēja ļoti ciešas tirdzniecīskās attiecības, tā kā krustiņi nav nekāds rādītājs (diez vai pie Imeras kristītajiem izsniedza krustiņus). Krusts vispār ir cilvēka senākā zīme ar dažādām nozīmēm.
4. Ja kāds valdnieks kādu daļu no ļaudīm nokristīja (lai iegūtu mazākus nodokļus un itkā draugus), tas nebij uz mūžu. Augšup pa straumi to visu nomazgāja un kad pašiem bij savākts vairāk karavīru, tad devās atgūt meslus...
5. Par kristietību nevar runāt arī no tāda viedokļa, ka šeit nebija ne baznīcu, ne notika dievkalpojumi. Un līdz ar to - cilvēki vispār nekā no tā nesaprata. (Tas būtu tas pats, kas šodien paziņot, ka Latvija ir uzņemta Galaktiskajā Andromedas Līgā:)80.233.154.146

Par kristīgo baznīcu esamību Jersikā 1209. gadā vēl viens citāts no Indriķa hronikas: Todien viss karaspēks palika [Jersikas] pilsētā un savāca daudz kara laupījuma, sagrābdams visos pilsētas nostūros drēbes, sudrabu, purpuru un daudz lopu, bet baznīcās - zvanus, svētbildes un citus piederumus, naudu un daudz mantu, un visu paņēma līdzi...--Pirags (diskusija) 18:41, 24 februārī, 2015 (EET)

Nu tad Jersikai arī rakstiet pareizticību. Bet piekarināt kristietību citām senvalstīm nozīmē atzīt, ka Latvija tagad ir musulmaņu valsts (Imants Kalniņš, Atis Klimovičs u.c.). Tāpēc vispareizāk būtu pieturēties pie 1. punkta par senvalstīm.80.233.154.146 09:07, 25 februārī, 2015 (EET)