Diskusija:Tugra

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Par tugru lietošanu. Skaidrs, ka Japānas imperatoram un Krievijas prezidentam varētu būt dāvinātas tugras, bet vai viņi tās lieto? --Feens 23:15, 5 martā, 2007 (UTC)

Par tugras lietošanu mūsdienās[labot pirmkodu]

Griestu mozaīkā pamīšus attēlotas Osmaņu sultāna tugras un Vācijas ķeizara Vilhelma II monogrammas. Vācu strūklakas paviljons, Hipodroms Sultanahmetas rajonā, Stambulā, Turcijā. 2006. gada aprīlis.

Tugras mūsdienās nelieto ar tādu vērienu kā pirms Pirmā pasaules kara. Tugras Osmaņu impērijā bija faktiski tas pats, kas jebkura cita monogramma. Piemēram, Stambulā, Sultanahmetā uzstādītajā vāciešu strūklakas paviljonā uz griestiem mozaīka attēlo pamīšus sultāna tugras un Vācijas ķeizara monogrammas (varu pievienot fotogrāfiju, kurā pagājušajā gadā nofotografēju šīs monogrammas).

Tā pat kā dzimtu ģerboņi, tā arī monogrammas savu jēgu zaudējušas un tiek lietotas tikai simboliski. Turklāt, tā kā Osmaņu dinastijai vara tika atņemta, visi tā laika sultānu simboli zaudējuši savu jēgu un tām ir tikai vēsturiska un mākslinieciska (kaligrāfijā) vērtība. --Juris Yunuş Tiltiņš 22:08, 6 martā, 2007 (UTC)