Diskusija:Urla (nozīmju atdalīšana)

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa
Vai nevajadzētu to pirmo jēdzienu "Urla" definēt savādāk? Domāju, ka ne tikai jaunieši lieto šo vārdu, un tas ir diezgan izplatījies ne tikai sarunvalodā, lai apzīmētu šo specifisko subkultūru. Turklat neder arī raksts "vārdam", jo Vikipēdija tomēr ir vairāk enciklopēdija, ne vārdnīca. Piedāvāju tajā rakstā labāk rakstīt par cilvēku grupu, ne vārdu. --GreenZeb (diskusija) 08:00, 22 aprīlī, 2011 (UTC)
Tāpat vajadzētu arī atsevišķu sadaļu par urlu diskriminēšanu un kritiku, kur būtu paskaidrots, ka lielākā daļa latviešu urlu subkultūru un dzīvesveidu uzskata kā kaut ko nosodošu. Kur būtu aprakstīts, ka bieži pret urlām tiek vērsta naidpilna attieksme.
Pašreizējais raksta variants būtībā nav neitrāls. Tas piedāvā jau sākotnēji urlu skatīt kā kaut kādu negatīvu parādību, tāpat arī raksts jau piedāvā jēdzienu "urla" uzskatīt par lamu vārdu. Bet īstenībā tas ir vienpusīgs latviešu skatījums. Piemēram, tā pati mājas lapa urlas.lv (tagad urlas.ru) sākotnēji tika izveidota, lai paņirgātos par urlu subkultūru, bet vēlak tur aktīvi iesaistījās paši urlas un tagad tas ir diezgan nopietns sociālas portāls. Latviešiem ko tādu nesaprast, ka cilvēki reāli var sevi uzskatīt par urlām un lepoties ar to. Bet tomēr vajadzētu to rakstu neitrālāku un kā rakstu, ne latviešu leksikā lietota varda skaidrojumu. --GreenZeb (diskusija) 08:32, 22 aprīlī, 2011 (UTC)
Pēc pusgada es vēl joprojām domāju, ka raksta nosaukums nav adekvāts. Urla (žargonisms) -> Urla (subkultūra)? Any comments? Jo temats ir tāds, ar ko mums katram ir bijusi kāda darīšana un saķeršanās uz ielām, pat, ja zināt šo tikai vienpusīgi. --GreenZeb — 2011. gada 12. oktobrī, plkst. 20.34 (UTC +3)
Piekrītu Greenzeb gan par neitralitāti, gan pārsaukšanu par Urla (subkultūra). --Geimeris 09:40, 13 oktobrī, 2011 (UTC)

Vai nevarētu kaut ko mazliet vienkāršāku kā subkultūra (valodas māksla ir uzrakstīt skaidrāk, pielietojot pēc iespējas vienkāršākus paņēmienus):

  • Subkultūra — Samērā patstāvīga garīgo un materiālo vērtību sistēma kādas kultūras ietvaros (piem., mazo grupu subkultūra), kas dažkārt izveidojusies kā pretnostatījums sabiedrības valdošajai kultūrai un ko vairākums uzskata par mazvērtīgāku vai pat kaitīgu.
  • Žargonisms — Žargonā lietots vārds vai teiciens, sociolekts (sociolekts — valodas paveids, ko lieto noteikta sociāla grupa un kam raksturīgi īpatnēji valodas līdzekļi — leksika, frazeoloģija, vārddarināšanas modeļi) ar noteiktu specifisku (sociālās grupas vai profesijas) leksiku.

Pēc šī skaidrojuma vārds žargonisms ir daudz piemērotāks. --Digital1 19:36, 15 oktobrī, 2011 (UTC)