Diskusija:Uzputenis

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Manuprāt uzpūtenis un debesmanna ir divas atšķirīgas lietas. Vai atsevišķus rakstus nevajadzētu? --GreenZeb — 2012. gada 19. septembrī, plkst. 01.45 (UTC +3)

Tavuprāt neskaitās :) vārdnīcā (tezaurs.lv) debesmanna ir definēta kā mannas uzputenis, bet uzputenis kā gatavots no mannas (kas gluži nav taisnība), pavārgrāmatā manna bija pieminēta kā uzputeņa variācija (apzīmējums debesmanna tur nemaz netika lietots), turklāt, ja paskatās internetā lielākā daļa cilvēku domā, ka debesmanna ir uzputenis vai otrādi (kas joprojām nav gluži taisnība). ~~Xil (saruna) 23:03, 18 septembrī, 2012 (UTC)
Es visdrīzāk kaut ko jaucu. Es sapratu, ka ir uzpūteņi, ko uzputo, gatavo no ogām un kas ir arī veikalos nopērkami, un tad ir mannas putra, ko neuzputo un vāra vienkārši katlā no mannas, pielejot pienu un kur var arī nebūt nekādu ogu. Šādā gadījumā izgatavošanas veids, garša un struktūra būs atšķirīga. Bet laikam tā otra mana iedomātā būs vienkārši putra. --GreenZeb — 2012. gada 19. septembrī, plkst. 12.31 (UTC +3)
Mannu arī puto, varbūt kādam vienkārši liekas garšīgāk vai ērtāk neuztaisot līdz galam, bet tad tā vairāk ir putra ar piedevām, tāpat kā, ja piedevu nav, tā ir vienkārši putra. Teorētiski varētu piekrist, ka struktūra dažādiem uzputeņiem iespējams pamatīgi atšķiras, bet šeit galvenā pazīme ir ēdiena pagatavošanas veids (t.i. putošana) ~~Xil (saruna) 17:38, 19 septembrī, 2012 (UTC)
Tiesa, man ir iebildumi tikai pret raksta sadalīšanu/pilnīgu debesmannas izmešanu no šejienes, varbūt atsevišķs raksts (ja kāds vēlas cept augšā) konkrēti par debesmannu, tās īpatnībām un versijām nenāktu par sliktu - var jau būt, ka neputot ir pietiekami populāri, nav jau mežonīgi liela atšķirība (nezinu gan kā ar pliku putru), vienīgi man neviens nekad nav stāstījis, ka tas ir gatavs produkts un nav arī laba materiāla par to ~~Xil (saruna) 19:12, 19 septembrī, 2012 (UTC)

Garais burts[labot pirmkodu]

Gadījumā nav ar garo ū — uzpūtenis?--FRK (diskusija/devums) 09:08, 19 septembrī, 2012 (UTC)

To izstrādājumu laikam uzputo, nevis uzpūš :) --ScAvenger (diskusija) 09:19, 19 septembrī, 2012 (UTC)
Arī loģiski :) --FRK (diskusija/devums) 09:23, 19 septembrī, 2012 (UTC)
Nezinu, vai populārākais nav "nepareizais" ar ū. Kā ir vārdnīcās? Uzputo, kamēr uzpūšas. --Feens (diskusija) 09:28, 19 septembrī, 2012 (UTC)
Uzputojot tajā iekuļ gaisu, nepūš kā balonu, ne arī šis sēž un pūšās pats no sevis. Vārdnīcā teorētiski tas parādās, bet kā pāradresācija (un uzpūtīgs cilvēks). Manuprāt, tā ir kļūda, tāpat kā mannā ir kļūda, jo garo patskani galotnē nekad neraksta (turklāt tam būtu jāparādās tikai nelokāmos vārdos), iespējams arī šinī gadījumā daži cilvēki mēdz to izrunāt savādāk, bet tas izplatījies tālāk, jo cilvēki bieži raksta kā runā, turklāt šim, pateicoties skaņu līdzībai ar pūšanos, ir teorētisks attaisnojums, kāpēc tā varētu būt pareizi. Google tests :) rāda, ka ū nav populārāks - ja viņam īpaši norāda otru vārdu nemeklēt, viņš ievēro atšķirību garumzīmēs un sameklē 26 400 uzpūteņus un 78 600 uzputeņus ~~Xil (saruna) 17:28, 19 septembrī, 2012 (UTC)
Iemetu aci Pareizrakstības vārdnīcā — tur ir tikai uzputenis. --ScAvenger (diskusija) 18:48, 19 septembrī, 2012 (UTC)