Diskusija:Vasilijs Kononovs

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Kategorija: Pretošanās kustības okupācijas varām Latvijā[labot pirmkodu]

Var jau būt, ka Vācijai pretojās, bet kam domāta kategorija: Kategorijā ir apkopotas kustības, organizācijas, militāri formējumi un cilvēki, kas veikuši bruņotu vai nevardarbīgu pretošanos Latvijas Republikas okupantiem - PSRS (1940-1941, 1944-1991) un nacistiskajai Vācijai (1941-1945). - tur ir rakstīts un, ne vai. Tie ir cilvēki, kas pretojušies jebkādai okupācijai Latvijas teritorijā. --GreenZeb (diskusija) 22:04, 22 maijā, 2010 (UTC)

Vēl veiksmi, tovarišč...--Krishjaanis 22:48, 22 maijā, 2010 (UTC)
Nesapratu jūsu loģiku. Vai nepiekrītat, ka kategorija domāta, lai tajā būtu ietverti cilvēki, kas veikuši bruņotu vai nevardarbīgu pretošanos (..) nacistiskajai Vācijai. Jūs izceļat vārdu "un" - kādā nolūkā? Es saprotu, ka no šā vārda izriet, ka kategorija ir domata gan tiem, kas cīnījās pret PSRS, gan tiem, kas cīnījās pret Vāciju. Vai uzskatāt, ka nepieciešams, lai kategorijā iekļautie cilvēki cīnītos gan pret PSRS, gan pret Vāciju? Tas ir pretrunā ar kategorijas līdzšinējo uzbūvi. Sk., piemēram, rakstu Žanis Lipke - tas ir iekļauts kategorijā, lai gan ziņu, ka Lipke cīnītos pret PSRS, rakstā nav. Interesanti, kāpēc viņu jūs necenšaties svītrot no kategorijas? Fuseau 23:14, 22 maijā, 2010 (UTC)
Tāpēc, ka Lipke nav bijis arī okupācijas varu atbalstītājs. Tas gan nav nekāds pamats, lai šo cilvēku liktu Pretošanās kustības okupācijas varām Latvijā kategorijā. To kategoriju var no šī cilvēka raksta izņemt, ja tiešām nav ziņu par viņa pretošanos padomju varai. Piedāvāju arī variantu to kategoriju likvidēt, tās vietā ieviešot kategorijas: Pretošanās kustības nacistiskās Vācijas okupācijai un Pretošanās kustības Padomju Savienības okupācijai. --GreenZeb (diskusija) 23:50, 22 maijā, 2010 (UTC)
Joprojām nav pārliecinoši. Līdz šim kategorijas aprakstā nav teikts, ka tā esot domata "tiem, kas cīnījās gan pret PSRS, gan pret Vāciju". Izņemt kategoriju, ja tiešām nav ziņu par viņa pretošanos padomju varai u.tml., nozīmē gandrīz iztukšot kategoriju (vai tad Gunārs Astra cīnījās pret Vāciju?). Sadalīt kategoriju divās jau var; tikai, ievērojot valstu mēroga domstarpības par to, vai padomju vara bija okupācijas vara, neitrāli būtu vienādi izvairīties gan no jēdziena "PS okupācijas vara", gan no "vienīgā leģitīma Padomju vara" u.tml.Fuseau 00:10, 23 maijā, 2010 (UTC)
Gunārs Astra pretojās jebkādai Latvijas okupācijai, ne tieši PSRS okupācijai. Tā ir būtiska starpība. Kategorijās ietilptu kustības/cilvēki, kuru idejiskais mērķis ir pretoties kaut kam, ko viņi paši definē kā okupāciju. Vai tas, kam viņi pretojas, ir okupācija arī īstenībā, tam nav nekādas nozīmes. --GreenZeb (diskusija) 00:37, 23 maijā, 2010 (UTC)

Kononovs ir kolaboracionists. Viņš bija Latvijas pilsonis. Krievu okupācijas laika sākumā 1940. gadā viņš iestājās "komjaunatnē" un vadīja šīs kolaboracionistu organizācijas nodaļu. Pirms nozieguma izdarīšanas Mazajos Batos, 1943. gadā viņš kļuva par Latvijas valsts okupantu - krievu (oficiālais nosaukums "Sarkanā armija") armijas virsnieku. Pēc lietotāja Fuseau loģikas šajā kategorijā jāiekļauj Visvaldis Lācis un pārējie vācu armijas leģionāri. --Varg 11:01, 23 maijā, 2010 (UTC)