Diskusija:Volfgangs Amadejs Mocarts

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Šis raksts ir bijis vērtīga raksta kandidāts latviešu Vikipēdijā. Skatīt diskusiju (nosūtīts uz labo rakstu kandidātiem 2008. gada 31. maijā).

Šis raksts bija Vikipēdijas latviešu valodā labs raksts. Skatīt diskusiju. Atzīts 2008. gada 1. jūnijā.
2008. gada 9. jūnijā raksts tika atzīts par vērtīgu.

Šis raksts ir latviešu Vikipēdijas vērtīgs raksts. Skatīt diskusiju. Atzīts 2008. gada 9. jūnijā.

Varētu arī kāds ielikt latviski par Mocarta daiļradi, būšu pateicīgs...

hmm, tu domaaji vinja darbu aprakstus un tādā garā? Viesturs.b 11:38, 21 jūnijā, 2007 (UTC)

Atsauces[labot pirmkodu]

Es īsti nesaprotu, kā ir ar atsaucēm, tāpēc es paņēmu vienu rakstu (konkrēti šo par Volfgangu Amadeju Mocartu). Paskatījos google.lv, ko labu var par viņu atrast, izlasīju un tad mēģināju saviem vārdiem uzrakstīt šos faktus. Pie abām izmaiņām rakstā par Mocartu, ko veicu, pieliku klāt atsauces. Un tagad pats galvenais, kas man interesē. Vai es tā drīkstu darīt un vai tā ir pareizi? Vai drīkstu tā darīt arī citiem rakstiem? --Treisijs 15:54, 22 novembrī, 2007 (UTC)

Tā darīt var, drīkst un vajag :) --ScAvenger 17:45, 22 novembrī, 2007 (UTC)

Zvaigznītes[labot pirmkodu]

Es paskatījos angļu vikipēdijā, kas ir rakstīts par Mocartu. Tur, kur ir sadaļa "citās valodās" dažām valodām ir klāt zvaigznītes. Cik saprotu, tad tie ir labas kvalitātes raksti attiecīgajā valodā. Ja tā, tad jautājums, kāpēc nav arī latviešu versijā pie "citām valodām" zvaigznītes. Vai tas nenotiek automātiski?! Vai arī šīs zvaigznītes ir jāliek manuāli, vai arī šīs zvaigznītes ir kas cits? --Treisijs 16:20, 22 novembrī, 2007 (UTC)

Vispār tās zvaigznītes teorētiski varētu salikt arī roboti, bet var arī manuāli. Ir no tās pašas angļu vikipēdijas jāiekopē veidnes
{{Link FA|el}}
{{Link FA|fr}}
{{Link FA|id}}
{{Link FA|he}}
{{Link FA|kn}}
{{Link FA|nn}}

Tās nozīmē vērtīgus rakstus attiecīgajās valodās. Parasti šīs rindiņas pieņemts likt tieši virs starpviki saitēm un kopēt kopā ar tām (angļu rakstā par Mocartu bija ieliktas augstāk). --ScAvenger 17:56, 22 novembrī, 2007 (UTC)

Paskatoties šī raksta hronoloģiju, var redzēt ka raksta garums ir 1 baits. Sabijos, ka raksts nav saglabājies un viss darbs velti. Kāpēc nerādās īstais raksta garums? --Treisijs 16:25, 16 aprīlī, 2008 (UTC)

Šo es arī esmu ievērojis - visai bieži rakstu hronoloģijās tiek ierakstīts 1 baits. Kaut kas nefunkcionē kā nākas, kaut gan sevišķas neērtības arī nerada (šis uzlabojums eksistē apmēram gadu, agrāk rakstu garums vispār netika fiksēts hronoloģijā). --ScAvenger 16:45, 16 aprīlī, 2008 (UTC)

Par bakām jautājums[labot pirmkodu]

Esmu absolūts nejēga medicīnā, taču tās vēsture škiet interesanta. Ieinteresēja "...ceļojuma beigās Mocarts saslima ar bakām, bet viņa tēvs atteicās viņu potēt, uzskatot, ka tā būs "Dieva griba", vai zēnam dzīvot vai mirt". Līdz šim tiku lasījis, ka pirmo vakcīnu pret bakām radījis britu ārsts Eduards Dženners (Edward Jenner) 1803. gadā. Savukārt mikroorganismu kā slimības izraisītāju pastāvēšanu pierādīja tikai Luijs Pastērs (Louis Pasteur) 1860. gadā. Vai kas mainījies zinātnes vēsturē, un izrādās, kāds cits ir radījis vakcīnu daudz agrāk, pie tam tā 1768. gadā bijusi tik populāra un visiem pieejama medicīnas praksē? Trakoti interesanti! --anonīms 13:52, 20 aprīlī, 2008 (UTC)

Tulkots no angļu vikipēdijas. Tur tas skanēja šādi: "On this trip Mozart contracted smallpox, but his father refused to have him inoculated, believing that it was "God's will" whether the boy live or die". Uz to ir pat atsauce norādīta --Treisijs 14:20, 20 aprīlī, 2008 (UTC)
Man šķiet kaut kur lasīju, ka vakcinācija tomēr izdomāta ātrāk (bet nav teikts, ka tā bija izplatīta, tā ka...). Teksts sākumā bija citāds, re izmaiņa, izskatās, ka lietotājs, kas to darījis ir visai aktīvs angļu Vikipēdijā, pajautāšu viņam vai neatceras, kas tieši bija teikts viņa avotā.
P.S. Treisij, attiecībā uz taviem eksperimentiem ar parakstu - ieliec ķeksi pie "vienkārš paralksts" savās izvēlēs ~~Xil * 15:32, 20 aprīlī, 2008 (UTC)

Kā lai šo izvirza par labu mākslas vai mūzikas rakstu, ja pagaidām ir tikai priekš zinātnes un sporta? Kristaps513 16:56, 21 aprīlī, 2008 (UTC)

Mocarta spējas satikt J. S. Bahu..???[labot pirmkodu]

V.A.Mocarta (1756 - 1791) spējas satikt J. S. Bahu (1685 - 1750), ņemot vērā faktu, ka pēdējais stipri atdzisa jau 6 gadus pirms Mocarta dzimšanas, latviešu censoņa rakstā ir, maigi sakot, pārspīlētas. Nav jābūt ne muzikologam, nedz arī apgaismotam matemātiķim, lai apjēgtu šāda sensacionāla apgalvojuma nejēdzību. Ir jau labi, ka mātes mēlē kāds ar Vikipēdijas starpniecību cenšas pasaulei atgādināt par latvju bāleliņu eksistenci, tomēr, ja to dara Viņa Muļķības Slaktera stilā, tad varbūt tēmu tomēr vajadzētu piemeklēt glupībām atbilstošāku. Ja tomēr palikt pie Mocarta vai jebkuras citas nopietnas tēmas, skarbi vēlams pirms publicēšanas parādīt kādam, kurš materiālā orientējas un prot formulēt domu veiksmīgāk par pamatskolas ābečnieku, un arī šo to jēdz no tulkošanas teorijas, citādi sanāks vēl spocīgāk nekā ar vectētiņu Bahu - Mocarts taču iepazinis arī Palestrīnu un citus sen nomirušus onkuļus, tomēr lasītājam noderētu mājiens, ka ne jau vaigā, bet caur nošu lapām! Citādi nekas. Nekas īpašs. Nasink spešal.

                                                       Vaidukoklis
Tā vietā lai nodarbotos ar virtuālo masturbāciju varējāt to laiku patērēt un savest kārtībā rakstu, ja jau tājā ir tādas kļūdas. --Krishjaanis 03:03, 27 decembrī, 2009 (UTC)
Ja kāds arī kādreiz izlasītu tulkotos vērtīgos raktus un salīdzinātu ar orģinālu pirms par tiem balsot nebūtu tādu problēmu - orģinālā ir teikts, ka viņš sastapa nevis J. S. Bahu, bet viņa dēlu en:Johann Christian Bach ~~Xil (saruna) 03:35, 27 decembrī, 2009 (UTC)
Cienījamais Vaidukoklis acīmredzot nekļūdās NEKAD :) Bija jēga rakstīt veselu eseju tā vietā, lai izlabotu VIENU burtu tekstā? Turklāt pāris rindkopas augstāk skaidri rakstīts, ka Mocarts iepazinies ar Sebastjana Baha darbiem. --ScAvenger 08:22, 27 decembrī, 2009 (UTC)

Kļūda sākumlapā[labot pirmkodu]

Šim rakstam, kuru šobrīd var skatīt arī sākumlapā, ievaddaļā ir vārds ”dažādus”. Šeit tas ir uzrakstīts pareizi, taču sākumlapā ir redzams ”dažadus”. Tā kā sākumlapu labot nevar, tur vajadzētu izlabot kādam no adminiem. Zuiks 2016. gada 6. marts, plkst. 11.26 (EET)[atbildēt]

Paldies, labots. --FRK (diskusija) 2016. gada 6. marts, plkst. 11.30 (EET)[atbildēt]