Džons Vilkss Būts

Vikipēdijas lapa
Džons Vilkss Būts
John Wilkes Booth
Džons Vilkss Būts
Personīgā informācija
Dzimis 1838. gada 10. maijā
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Beleira, Mērilenda, ASV
Miris 1865. gada 26. aprīlī (26 gadi)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Portrojāla, Virdžīnija, ASV
Pilsonība Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Nodarbošanās aktieris
Paraksts

Džons Vilkss Būts (John Wilkes Booth, dzimis 1838. gada 10. maijā, miris 1865. gada 26. aprīlī) bija amerikāņu teātra aktieris, kurš 1865. gada 14. aprīlī Forda teātrī, Vašingtonā nogalināja ASV prezidentu Abrahamu Linkolnu. Būts bija tolaik ASV pazīstamas teātra aktieru dinastijas pārstāvis, konfederātu atbalstītājs Amerikas pilsoņu karā un verdzības atcelšanas pretinieks.

Kaut arī četras dienas pirms atentāta padevās Roberta Lī komandētā Ziemeļvirdžīnijas armija, Būts neuzskatīja, ka pilsoņu karš ir beidzies, jo vēl notika cīņas ar Džozefa Džonstona armiju. Būts kopā ar sazvērniekiem plānoja nogalināt Linkolnu, viceprezidentu Endrū Džonsonu un ASV valsts sekretāru Viljamu Sjūardu.

Atentāts izdevās tikai attiecībā uz Linkolnu. Tā kā Būts bija slavens aktieris un teātra īpašnieka draugs, viņam bija pieeja teātra telpām. Iegājis ložā, kurā atradās Linkolns, Būts ar ieroci iešāva prezidentam pakausī. Mirkli vēlāk viņš izlēca uz skatuves un sacīja vārdus Sic semper tyrannis, kurus esot teicis Bruts pēc Cēzara nogalināšanas.

Pēc atentāta Būts jāšus bēga uz dienvidu Mērilendu, bet pēc tam uz Virdžīniju. Divpadsmit dienas vēlāk tur viņu, pretēji komandai saņemt gūstā dzīvu, nošāva unionistu kareivis Bostons Korbets. Astoņi citi no atentāta dalībniekiem tika tiesāti, no tiem četri pakārti.

Attēlojums mākslā un kino[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Manhunt». imdb.com. Skatīts: 2024. gada 6. februārī.

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]