Eimija Ērvinga

Vikipēdijas lapa
Eimija Ērvinga
Eimija Ērvinga
Eimija Ērvinga 1989. gadā
Dzimusi Eimija Deivisa Ērvinga
1953. gada 10. septembrī (70 gadi)
Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Paloalto, Kalifornija, ASV
Nodarbošanās aktrise
Darbības gadi 1975—pašlaik
Dzīvesbiedrs Stīvens Spīlbergs (1985-1989)
Bruno Bareto (1996-2005)
Kenets Bousers
(2007-mūsdienas)

Eimija Deivisa Ērvinga (Amy Davis Irving; dzimusi 1953. gada 10. septembrī Paloalto, Kalifornijā, ASV) ir amerikāņu aktrise. Pazīstama pēc lomām filmās: "Dilensija krustojums", "Naids" un "Kerija". Par lomu filmā "Jentla" tika nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai un Zelta avenes balvai.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Agrīnie gadi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Eimija Ērvinga piedzima Paloalto, Kalifornijā, teātra un kinorežisora Žila Ērvinga un aktrises Prisilas Pointeres ģimenē. Eimijas brālis Deivids Ērvings ir rakstnieks un režisors, bet māsa Keitija Ērvinga ir dziedātāja un nedzirdīgo bērnu skolotāja. Eimijas senči no tēva puses ir ar ebreju un velsiešus saknēm un čiroki pa mātes līniju. Eimija tika audzināta pēc "Christian Science" principa.[1]

60. gadu beigās un 70. gadu sākumā, Ērvinga piedalījās vairākās Sanfrancisko teātra "American Conservatory Theater" lugās. Eimija mācījās Londonas muzikālās un dramatiskās mākslas akadēmijā un 17 gados debitēja izradē "And Chocolate on Her Chin". Viņa ir beigusi Profesionālo bērnu skolu Manhatanā.

Karjera[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmo reizi Eimija kāpa uz skatuves 2,5 gadu vecumā, otrā plāna varones princeses Prīmulas lomā, iestudējumā, kura režisors bija viņas tēvs. 12 gadu vecumā viņa tēloja bezvārdu lomu Brodvejas šovā "The Country Wife", kura režisors bija ģimenes draugs Roberts Saimonss. Pēc tēva nāves Eimijas māte apprecējās ar Robertu Saimonsu un viņš kļuva meitenei par patēvu.

Sešu mēnešu laikā kopš atgriešanās Losandželosā no Londonas muzikālās un dramatiskās mākslas akadēmijas, 70. gadu vidū, Eimija tēloja dažādas nelielas lomas televīzijas projektos, piemēram, seriālos "Policiste" un "Laimīgās dienas". Kā arī atveidoja galveno lomu miniseriālā "Once an Eagle" un Džuljetas lomu Losandželosas Šekspīra brīvā teātra izrādē "Romeo un Džuljeta" (1975). Eimija piedalījās aktieru atlasē princeses Leas lomai filmai "Zvaigžņu kari".

Privātā dzīve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ērvinga tikās ar ASV kinorežisoru Stīvenu Spīlbergu no 1976. līdz 1979. gadam. Pēc tam viņai bija attiecības ar Villiju Nelsonu, ar kuru viņa kopā filmējās filmā "Honeysuckle Rose". Attiecību pārtraukšana ar Spīlbergu viņai maksāja Merionas Reivenvudas lomu, filmā "Pazudušā šķirsta meklējumos", bet pēc kāda laika viņi atkal sāka satikties, kamēr 1985. gadā apprecējās. Laulība ilga līdz 1989. gadam, kad viņi izšķīrās, bet Eimija šķiroties ieguva 100 miljonus dolārus. 1996. gadā Eimija apprecējās ar Bruno Bareto.

Eimijai ir divi dēli: Makss Semjuels (no Spīlberga) un Gabriels (no Bareto). Ērvinga un Bareto izšķīrās 2005. gadā un 2007. gadā apprecējās ar dokumentālo filmu režisoru Kenetu Bouseru.

Filmogrāfija (nepilnīga)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Joseph McBride. Steven Spielberg: A Biography. Da Capo Press, 1999. 293. lpp. ISBN 0306809001.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]