Eiropas Padome

Vikipēdijas lapa
Eiropas Padome
Conseil de l'Europe
Abreviatūra
CoE
(Council of Europe)
Izveidots Londonas līgums (1949)
Tips Reģionālā starpvalstiskā organizācija
Galvenā mītne Strasbūra, Francija
Atrašanās vieta
Dalībnieki
  • 46 dalībvalstis
  • 5 Padomes novērotāji
  • 3 Asemblejas novērotāji
Oficiālās valodas s
angļu,franču
Citas darba valodas: vācu, itāļu, krievu[1][2]
Ģenerālsekretārs
Marija Pejčinović Burić
Ģenerālsekretāra vietnieks
Gabriella Battaini-Dragoni
Parlamentārās asamblejas prezidents
Rik Daems
Ministru komitejas prezidents
Péter Szijjártó
Kongresa prezidents
Anders Knape
Tīmekļa vietne www.coe.int
Eilera diagramma, kas rāda sakarības starp dažādām Eiropas valstu pārnacionālajām organizācijām un sadarbības līgumu darbības zonām.

Eiropas Padome (angļu: Council of Europe) ir desmit Rietumeiropas valstu 1949. gadā dibinātā starpvalstu organizācija, kuras statūtos noteiktais mērķis ir "panākt lielāku vienotību starp tās locekļiem to ideālu un principu nodrošināšanai un īstenošanai, kuri veido šo valstu kopējo mantojumu un veicina to ekonomisko un sociālo progresu".[3] Oficiālās valodas — angļu un franču. Eiropas Padomes iestādes rezidē Strasbūrā.

Dalībvalstis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2022. gada sākumā Eiropas Padomē bija 47 dalībvalstis (dalībvalstis nebija Baltkrievija, Kosova un Vatikāns).

Krievijas izstāšanās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2022. gada 25. februārī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Eiropas Padome nolēma sākt procedūru, lai Krievija vairs nebūtu EP dalībvalsts, jo tā pārkāpusi EP 3. paragrāfu, kurā cita starpā norādīts, ka katrai EP dalībvalstij ir jāakceptē principi, kuri nodrošina tiesiskumu un visu cilvēku iespējas pilnā mērā baudīt cilvēka tiesības un pamatbrīvības un ka EP valstīm godprātīgi un efektīvi jāsadarbojas, īstenojot EP mērķus panākt lielāku vienotību starp dalībvalstīm, nodrošinot ideālus un principus, kuri veido dalībvalstu kopējo mantojumu un veicina ekonomisko un sociālo progresu.[4] 10. martā Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Krievijas Federācija vairs nepiedalīsies Eiropas Padomes darbā, jo Krievijai nedraudzīgās NATO un Eiropas Savienības valstis izmanto Eiropas Padomi, lai paštīksminātos un slavētu Rietumu pārākumu.[5]

Struktūrvienības[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Did you know?». Skatīts: 2018. gada 10. augusts. English and French are the official languages of the Council of Europe. German, Italian and Russian are used as working languages.
  2. «Resolution 2208 (2018): Modification of the Assembly's Rules of Procedure: the impact of the budgetary crisis on the list of working languages of the Assembly». Skatīts: 2018. gada 10. augusts. The draconian reduction in the Assembly’s budget for 2018 and 2019, a consequence of Turkey’s decision to revert to its initial status of ordinary contributor to the Council of Europe budget, calls for drastic measures. ... In this context, the Assembly refers to the clear position it adopted, notably in Resolution 2058 (2015) on the allocation of seats in the Parliamentary Assembly with respect to Turkey, making the introduction of Turkish as a working language of the Assembly strictly conditional upon the Committee of Ministers’ decision to approve Turkey’s request to become a major contributor to the Council of Europe’s budget and to allocate the corresponding funds to the Assembly.
  3. EP statūti[novecojusi saite]
  4. Lībiņa-Egnere: Sākta procedūra, lai Krievija vairs nebūtu Eiropas Padomes dalībvalsts la.lv 2022. gada 25. februārī
  5. Krievija nolēmusi izstāties no Eiropas Padomes lsm.lv 2022. gada 10. martā

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]