Elizabete Balčus

Vikipēdijas lapa
Elizabete Balčus
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Žanri avantpops, psihedēliskais pops, eksperimentālā mūzika, drīmpops
Nodarbošanās mūziķe, dziedātāja, komponiste
Instrumenti balss, flauta, sintezators, sampleris
Darbības gadi 2008—pašlaik
Darbība ar Sus Dungo
Pērkons
Gaujarts
Gatis Ziema un Karaliskā dekadence
Mājaslapa elizabetebalcus.com

Elizabete Balčus (dzimusi 1990. gada 23. novembrī Rīgā) ir mūziķe, dziedātāja un komponiste.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pabeigusi Latvijas Mūzikas akadēmiju, flautas specialitātē, papildus izglītojusies Romas Sv. Cecīlijas mūzikas konservatorijā.[1]

Savu solo karjeru uzsākusi 2010. gadā, piedaloties I Love You bāra rīkotajā konkursā Open Mike,[2] kur pirmo reizi publiski izpildīja savas dziesmas kopā ar māsu, čellisti Kristiānu. Toreiz duetam tika dots vārds PIKASŪ (atvasinājums no abu iesaukām - Elizabetes iesauka kopš dzimšanas ir Pika, bet māsai Suse). Tāpat Elizabete no 2010. līdz 2017. gadam spēlēja arī meiteņu indie folk-pop grupā Sus Dungo.[3]

2011. gada 23. novembrī Elizabete izdeva akustisku debijas EP albumu Wooden Horse[4] ar sešām pašas sacerētām, sapņainām dziesmām, kas mūzikas kritiķu un apskatnieku vidū izpelnījās augstu atzinību un Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvā 2011 uzvarēja nominācijā "Labākā debija".[5]

2012.-2013. gadā Elizabete ar mini albuma dziesmām koncertēja festivālos Positivus,[6] Summer Sound Liepāja, Laba daba, kā arī grupas Pērkons jubilejas koncertā uzstājās koncertzālē Palladium Rīga,[7] kā arī devās savā pirmajā koncertbraucienā ārpus Latvijas, uz Luksemburgu.[8]

2014. gadā Elizabete Erasmus apmaiņas programmā studēja Romā, Sv.Cecīlijas mūzikas konservatorijā, īpašu nozīmi pievēršot flautas, operas vokāla un kompozīcijas studijām. Paralēli studijām, Elizabete Romas bāros spēlēja savas dziesmas un nokļuva RAI2 televīzijas šovā I fatti vostri , kur kopā ar televīzijas džeza bigbendu spēlēja populāras itāļu dziesmas.

2014. gadā Elizabete sakomponēja mūziku teātra izrādei Kas par traku,tas par traku, kurā arī pati piedalījās. Izrāde tika nominēta Spēlmaņu nakts balvai kategorijā "Labākā bērnu un jauniešu izrāde".

2015. gadā Elizabete sakomponēja mūziku teātra izrādei Vai pagaršot?. Tāpat arī kā mūziķe piedalījusies izrādē Kabarē Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī izrādē Būt Šekspīram neatkarīgajā kultūras telpā 3MĀSAS. Pievienojās pank-roka orķestrim Gatis Ziema un Karaliskā dekadence ar ko kopā devās koncerttūrē uz Krieviju.

2016. gada 26. oktobrī Elizabete laida klajā elektro-akustisku studijas solo albumu Conarium, kuru izdeva Apvienotās Karalistes neatkarīgās mūzikas izdevniecība Liminal Noise. Ar šo albumu Elizabete pieteica sevi kā elektronisku avangarda mūziķi un albuma dziesmas kā kolāžveidīgu zemapziņas slavinājumu kas kā iekšējais novērotājs, transformators, neiejaucas fiziskās apziņas ikdienas izpausmē, bet uztver paralēlo pasauļu plūsmu — dievišķu un baisu.[9]

Ar Conarium Elizabete nominēta Zelta Mikrofona, kā arī Austras balvai. Albuma dziesmas Tourist mūzikas video nominēts Riga IFF kategorijā Baltic Music Video, kā arī Zelta Mikrofona balvai. Albums iekļauts britu komiķa James Acaster grāmatā Perfect Sound Whatever kā viens no labākajiem albumiem, kas izdots 2016. gadā. Tāpat albums izskanējis BBC Sounds Perfect Sounds, izpelnījies The Quietus, Drowned in Sound, Louder than War atzinību. Sandris Vanzovičs Neatkarīgajā Rīta avīzē raksta: “Negaidīti pārliecinošs un spēcīgs darbs - latvju avangarda mūzikā labākais, kas pēdējā laikā dzirdēts.”

Conarium Elizabetei pavēra plašas starptautiskas iespējas un koncertus - uzstājusies nozīmīgākajos šovkeisos kā Eurosonic Noorderslag, The Great Escape, Reeperbahn, Focus Wales, WestwayLab u.c., bijušas koncerttūres Apvienotajā Karalistē, Portugālē, Itālijā, Kanādā. Vairāki koncerti Vācijā, Nīderlandē, Francijā, Ungārijā, Rumānijā u.c. Eiropā. Berlīnes Urban Spree iesildījusi argentīnas dziedātāju Nathy Peluso.

2018. gadā E.Balčus izdeva singlu un mūzikas video IKA britu leibla The Wall of Sound paspārnē. Tas guva Electronic Sound, Clash, God is In The TV u.c. mediju publicitāti. Elizabete sniedza koncertus Apvienotajā Karalistē, vienā no tiem iesildot austriešu grupu LEYYA Londonas klubā Sebright Arms. Uzstājās Taivānas šovkeisā LUCfest, uzstājās izpārdotā koncertā Taipejā ar mākslinieku apvienību Poncili Creacion. Sniedza vairākus koncertus Japānā, vienā no tiem iesildot britu mūziķi Cosmo Scheldrake klubā UNIT Tokijā.

2018.g. Elizabete sakomponēja mūziku elektroniskiem sadzīves priekšmetiem izrādei Viņš ir Pliks, kurā arī pati piedalījās kā mūziķe un modele. Izrāde tika spēlēta k/t 3MĀSAS līdz 2020. gadam.

2019.g. iznāca filma Spiegs, kurš mans tēvs kurā Elizabete atveido Ievu Lešinsku jaunībā.

2020.g. Elizabete ar grupu Pērkons koncertē Latvijas koncertzālēs, tūres Cilvēk, Tu esi! ietvaros.

Mūzikas stils[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

E.Balčus rada sirreālu mūziku, kas galvenokārt rodas sapņos un tam līdzīgos stāvokļos. Viņas mūzikā var dzirdēt dažādu stilu iezīmes - avangards, elektroniskā mūzika, psihedēliskais pops, ambientā mūzika, tāpat arī akadēmiskā un džeza mūzika. Šos dažādos stilus Elizabete apvieno unikālā un ne ar ko nesajaucamā skanējumā, kas ir vienlaicīgi melodisks un eksperimentāls, mainīgs un pārsteigumu pilns. Dzīvās uzstāšanās kā hipnozē ievelk klausītājus jaunā un valdzinošā pasaulē - ekstāzē, kurā katra skaņa un darbība iegūst nozīmi.

Koncertus Elizabete veido kā mini teātra izrādes — muzikāli tās ir eklektiskas kolāžas ar elektroniskiem bītiem, flautas improvizācijām, cilpām, rotaļlietu instrumentiem un balsi, kas dažādos veidos un efektos veido kā harmonisku, melodisku, tā arī ritmisku funkciju. Iesaistīti arī neordināri elementi — spēlēšana pa īstiem augļiem un dārzeņiem, kas transformējas par sintezatoru, vai strinkšķināšana pa manekena kāju - instrumentu, ko speciāli Elizabetei izveidojis inženieris MidiError Anglijā.

Elizabete uzstāšanās reizēs izceļas ar savdabīgu izskatu — avangardiskām, pašas veidotām cepurēm.[9] Viņas kustībās manāmi elementi,kas iedvesmoti no Bauhaus dejām. Performances bieži vien papildina reālā laika vizualizācijas un improvizācija.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]